21 lipca 2013

Ciasto carycy

Ciasto przypomina "Zebrę" ale jego smak i konsystencja jest zupełnie inna.

Ciasto carycy

I Ciasto
6 białek
1,5 szkl. cukru
1 szkl.mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szkl. oleju
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka z szczyptą soli ubić na sztywno.Dodać kolejno cukier, mąkę wymieszaną z proszkiem.
Delikatnie mieszając szpatułką ocet i olej.
Ciasto ma konsystencje bezy i musi być puszyste.
II Ciasto
6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szkl. oleju

Żółtka utrzeć z jajkami i cukrem.Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem , 2 łyżki kakao i olej.
Na blachę wykładać na przemian ciemne i jasne .Wymieszać widelcem.
Piec 35-40 min w tem 180 st C ( koniecznie trzeba sprawdzić czy jest upieczone na środku blaszki, najlepiej patyczkiem)


Krem
1/2 l mleka
2łyżki mąki pszennej
2łyzki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
mały cukier waniliowy

Obie mąki rozpuścić w 1/2 szklanki mleka.
Resztę mleka zagotować, dodać cukier i na końcu dodać zawiesinę z obu mąk.
Zagotować i wystudzić.
Masło ubić i dodawać po łyżce budyniu.

Dodatkowo 
2 galaretki wiśniowe,
wiśnie- mrożone, świeże lub z kompotu
Kilka okrągłych biszkoptów 
Galaretkę rozpuścić w 3/4 litra wrzątku i wystudzić.
Po upieczeniu przekroić ciasto na dwa placki.Na jednym położyć krem .Na krem ułożyć biszkopty nasączone w kawie lub alkoholu.
Na biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę i owoce. Na galaretkę wyłożyć resztę kremu.
Przykryć drugim plackiem.
Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)