Google+ Followers

26 czerwca 2013

Tortilla

Miały być dzisiaj pierogi, ale kończę dwa projekty i na obiad tortilla -u nas przegląd lodówki
Od wczoraj zostało całe udko,sałatka lodowa rośnie na grządce, a w zamrażarce leżą warzywa na patelnie, sos czosnkowy TUTAJ - czyli wszystko jest.
Teraz tylko tortilla- przepisów jest mnóstwo w sieci- mój to zlepek wielu, taki jaki nam najbardziej smakuje

Tortilla

składniki

ok 60 dag mąki pszennej
ok szklanki mąki do podsypywania
szklanka wody
szklanka mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
5 dag masła
łyżeczka soli
łyżeczka czosnku suszonego

Mleko z wodą  podgrzewam.Dodaję masło, sól z proszkiem i pomału dosypuję mąkę i czosnek.
Dokładnie wyrabiam- początkowo mikserem, potem rękami.
Ciasto musi być elastyczne i nie może kleić się do rąk.
Przykrywam ściereczką i daję mu odpocząć ok godziny.
Po tym czsie lekko wyrabiam, nadając mu formę walca i dziele na 18 kawałków.


Delikatnie, podsypując mąkę rozwałkowuję cienkie placuszki.
Smażę na rozgrzanej, nie posmarowanej, teflonowej patelni  20-30  sekund aż pokażą się charakterystyczne brązowe plamki.
Upieczone placuszki trzymam pod wilgotną ściereczką- nie wysychają, są elastyczne i lekko wilgotne.

Moje uwagi:

Używam szklanek z nutelli.
Waga mąki podana jest około . bo to już  zależny od jakości i stopnia wysuszenia mąki.
Czosnek nie jest konieczny i można go spokojnie ominąć.
Można podzielić na mniejszą ilość, wtedy tortille będą większe.
Moje mają ok 21cm średnicy.
Czas pieczenia również może się różnić, ale  im dłużej pieczemy, tym placuszki są bardziej suche i mniej smaczne.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)