25 czerwca 2013

Kotleciki z ryżu z aromatycznym kurczakiem

Dzisiaj duszone udka drobiowe w aromatycznym sosie z czubrycą w roli głównej. Dodatkiem do nich będą ryżowe kotleciki i jest to chyba jedyna forma ryżu którą lubi mój M.

 Kotleciki z ryżu

Porcja na 11 kotlecików
450 g ugotowanego ryżu
duża marchewka
100 g żółtego sera
bułka tarta
2 jajka
sól, pieprz,
łyżka musztardy
łyżka natki  pietruszki

450 g ugotowanego  to pełna szklanka suchego ryżu.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Mocno ugniatając formujemy kuleczki wielkości piłki do golfa, obtaczamy w bułce tartej i spłaszczamy  kotleciki.

Smażymy na rozgrzanym oleju  na złoty kolor.




Kurczak w czerwonej czubrycy

Na rozgrzanym oleju obsmażam udka, potem cebulkę pokrojoną w drobną kostkę.
Podlewam ok szklanką wody, dodaję przyprawy - czubryce czerwoną, suszony czosnek,kminek, sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy.
Dusimy do miękkości. Mięsa duszę w szybkowarze i trwa to 15 min w przypadku 3 całych udek.
Sos można zmiksować.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)