Kotleciki z ryżu
Porcja na 11 kotlecików
450 g ugotowanego ryżu
duża marchewka
100 g żółtego sera
bułka tarta
2 jajka
sól, pieprz,
łyżka musztardy
łyżka natki pietruszki
450 g ugotowanego to pełna szklanka suchego ryżu.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Mocno ugniatając formujemy kuleczki wielkości piłki do golfa, obtaczamy w bułce tartej i spłaszczamy kotleciki.
Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Na rozgrzanym oleju obsmażam udka, potem cebulkę pokrojoną w drobną kostkę.
Podlewam ok szklanką wody, dodaję przyprawy - czubryce czerwoną, suszony czosnek,kminek, sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy.
Dusimy do miękkości. Mięsa duszę w szybkowarze i trwa to 15 min w przypadku 3 całych udek.
Sos można zmiksować.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)