23 czerwca 2013

Nadziewane pulpety

Pulpety nadziewane pieczarkami- ulubione danie mojej córki, a że M nie ma w domu to z makaronem, którego nasz kartoflarz nie specjalnie lubi.

Pulpety

Składniki na 8 sztuk
1/2 kg chudego mięsa z łopatki
1 czerstwa kajzerka
1.2 szkl mleka/wody do moczenia bułki
cebula
jajko
sól, pieprz, czosnek suszony do smaku

Cebule kroimy i szklimy na łyżce masła.
Mięso mielimy razem z cebulką i namoczoną i odciśniętą bułk.
Dodajemy jajko i przyprawy- dokładnie wyrabiamy masę.
Zostawiamy do stężenia i w tym czasie przygotowujemy farsz.

Farsz
3 większe pieczarki
2 łyzki startego sera
1/2 cebuli
2 łyżki natki pietruszki
2łyżki masła

Pieczarki kroimy na plasterki i dusimy na masełku.
Po odparowaniu dodajemy drobniutko pokrojoną cebulę i chwile jeszcze smażymy, aż cebula  sie przyrumieni. 
Studzimy.
Do ostudzonych pieczarek dodajemy starty lub pokrojony na kosteczki ser oraz pietuszkę i dokładnie wyrabiamy.

Mięso dzielimy na 8 części, rozpłaszczamy i na środek nakładamy łyżkę farsz.
Dokładnie zlepiamy.
W garnku zagotowujemy litr wody z 2 liśćmi laurowymi i 5 ziarnami ziela angielskiego, solimy i doprawiamy magą lub lubczykiem- chwile gotujemy.
Do wywaru delikatnie wkładamy pulpety i obgotowujemy na bardzo małym ogniu 20- 25 min zależy od wielkości.
Jeżeli mamy zamiar podać pulpety w sosie to gotujemy 10 min po czym przekładamy do sosu i podduszamy jeszcze 15 minut.
Wywar w którym gotowały sie pulpety można wykozystać jako bazę do sosu, np koperkowego
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)