25 czerwca 2013

Krem ziemniaczany z pulpecikami

Z wczorajszego obiadu zostało mi gotowane udko kurczaka i ok 1 litr rosołu i dlatego dzisiaj powstał

Krem ziemniaczany z pulpetami.

5 dużych ziemniaków
1/2 cebuli
1litr rosołu
1lirt wody
1 duży serek topiony - mazurski lub edamski
marchewka
3 ziela angielskie
liść laurowy
łaska łyżeczka czosnku suszonego
garść majeranku
sól, pieprz


 Pulpety
1 gotowane udko
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
łyżka zielonej pietruszki,
sól, pieprz

Mięso na pulpety mielimy, dodajemy jajko, bułkę tartą, zieloną pietruszkę i przyprawiamy.
Dokładnie wyrabiamy i formujemy kuleczki wielkości małych orzechów włoskich.
Zostawiamy do stężenia i gotujemy zupę.

Ziemniaki obieramy i umyte kroimy na kostkę- podsmażamy lekko na łyżce masła.
Ściągamy ziemniaki i szklimy drobno pokrojoną cebulkę .
Ziemniaki i cebulkę zalewamy wodą dodajemy przyprawy ( oprócz majeranku) i ser topiony, gotujemy ok 15 min.
Całość dokładnie miksujemy.
Zagotowujemy i doprawiamy do smaku roztartym majerankiem
Dodajemy pulpety i od wypłynięcia gotujemy jeszcze 3 min
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)