21 czerwca 2013

Kąski rybne w chlebku pita


Przepis na chlebek jest hybrydą powstała z mieszaniny kilu innych przepisów.
Według tego przepisu można go piec  w piekarniku i jak i na patelni choć już nie puchną tak ładnie i muszę je rozcinać.
Przepis na mój

chlebek pita

porcja na 8szt

3  1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki do podsypywania
20 g świeżych drożdży
2płaskie łyżeczki soli
1   1/2szklanki letniej wody
4 łyżki oleju bądź oliwy z oliwek

Do mąki dodajemy resztę składników plus drożdże rozpuszczone w wodzie.
Dokładnie wyrabiamy ok 10 min i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia- ciasto musi podwoić swoją objętość.

Dzielimy ciasto na 8 części, wyrabiamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia - ok 20-30   minut.


Rozwałkowujemy na placuszki i tutaj albo

- pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st ok 10 min, pamiętając by blacha na której pieczemy tez była nagrzana, a w piekarniku z termoobiegiem 200 st

- smażymy na rozgrzanej, nie smarowanej patelni obracając raz po 20 sek, drugi raz po 2-3 min i ostatni raz obracając dopiekamy na złoty kolor.

 Ten sposób jednak trzeba samemu dopracować, gdyż istnieje możliwość spalenia na zewnątrz (trzeba zmniejszyć płomień) a środek będzie nadal surowy i niestety już mi tak ładnie nie puchną.
 Chlebki są chrupiące na zewnątrz a lekko wilgotne w środku- przepis może nie jest idealny, ale nam odpowiada jego smak.



Nadzienie to  ryba w sezamie z sałatką lodową, pomidorem i ogórkiem polanę sosem tzatziki

Ryba 

4 płaty tilapii osuszamy i kroimy na 6 kawałków 
Doprawiamy w/g uznania- ja mam posolone i posypane pieprzem cytrynowym.
Panierujemy w mące, jajku i w bułce tartej wymieszanej z sezamem 1:1
Smażymy po kilka minut na jasno złoty kolor, osączamy z nadmiaru tłuszczu
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)