21 czerwca 2013

Błyskawiczny chłodnik litewski

Córka rano pyta- Co dziś na obiad??
No właśnie co!? jak gorąco i przy garach stać się nie chce!
Dlatego u mnie dzisiaj błyskawiczny chłodnik litewski i ryba w sezamie w chlebkach pita plus sałatka z sałaty lodowej, ogórka i pomidora z sosem tzatziki
Błyskawiczny chłodnik litewski

Składniki

3 szklanki kefiru ( grzybki tybetanskie)
1 szklanka gęstej śmietany 18%
pęczek rzodkiewki
1ogórek długi  lub 3 gruntowe
1/2 peczka szczypiorku
1/2 pęczka  koperku
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki koncentratu buraczanego
sól, pieprz do smaku

W chłodniku powinny być 2 buraki gotowane przez godzinę, ostudzone i starte na dużych otworach.
Ja jednak dzisiaj z braku czasu dodałam koncentrat i smak niewiele różnił sie od oryginału.
Obrany ogórek i rzodkiewkę ścieramy na tarce ( oczka duże lub małe jak kto woli)
Szczypior i koperek drobniutko kroimy.
czosnek przeciskamy przez praskę i dobrze rozcieramy z szczyptą soli.
Wszystkie składniki dokładnie z sobą łączymy i doprawiamy.
Chłodnik musimy dobrze schłodzić i podajemy np. z ugotowanymi młodymi ziemniaczkami.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)