6 grudnia 2017

Rolada mięsno-warzywna

Dzisiaj przychodzę z przepisem na pyszną roladę.
Połączenie warzyw z mięsem ma wiele korzyści, również smakowych, ale przede wszystkim znowu przemycam warzywa, a i nie trzeba dodatkowego sprzętu co dla wielu jest problemem.
Roladę przygotowuję bardzo rzadko, jest przy niej trochę pracy, ale efekt końcowy jest tego wart- a rekomendacją niech jest to że zniknęła w dwa dni, a mała nie była, bo przygotowałam ją na blasze piekarnikowej i znowu słyszałam - czy będzie na święta??
Będzie, ale na Wielkanoc;D
Do przygotowania użyłam przyprawy Dobry smak "John " firmy Tradismak (klik)
i wiecie co- ta przyprawa to moja faworytka- nie za ostra, a mimo to wyrazista w smaku, cudnie podkręciła smak delikatnego mięsa drobiowego i myślę że będę ja często zamawiać, a i Wam polecam ;)
Dodałam też gotowy bulion, który otrzymałam od Firmy "Krakus" razem z innymi pysznościami za który bardzo dziękuję:)
Zdjęcia pozostawiają wiele do życzenia, ale u nas jest szaro, buro i ponuro, a z lampą wychodzą jak widać




Składniki:
warstwa warzyw:
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
200g pieczarek
1/2 papryki
1 mała cebula
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
5 jaj
100g żółtego sera
sól i pieprz do smaku
łyżeczka suszonego czosnku
1/2- 3/4 bulionu warzywnego "Krakus"

warstwa mięsna:
900g mielonego filetu z kurczaka
3 łyżki przyprawy Dobry smak "John"
 2 łyżki musztardy
50g -100g sera żółtego

dodatkowo
100g sera żółtego


Zaczynam od przygotowania warzyw:
Marchewkę ,seler, pietruszkę, pieczarki obieram i ścieram na dużych oczkach.
Cebulę i paprykę kroję w drobną kosteczkę
Ser ścieram na małych oczkach.
Warzywa duszę na niewielkiej ilości oleju lub masła zaczynając od pieczarek, potem dodaję cebulę, paprykę i na końcu marchewkę z pietruszką i selerem- podlewam bulionem duszę razem około 10 minut, aż nadmiar płynu wyparuje.
Całość studzę.
Blachę wykładam papierem do pieczenia i lekko smaruję olejem
Jajka ubijam na jednolitą puszystą masę, dodaję ser i zimne warzywa,- rozkładam na blaszce
Piekę 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ( góra-dół)
Studzę, rozkładam 100g sera żółtego startego  na małych oczkach


Warstwa mięsna:
Mielone mięso mieszam razem z  musztardą i przyprawami - wyrabiam dokładnie i układam na podpieczonej warstwie warzywnej.
Najlepiej jest układać kupkami wielkości łyżki i rozpłaszczać rękoma
Wkładam ponownie do piekarnika i piekę kolejne 20 -25 minut
Posypuję serem (50g-100g)

Upieczoną roladę lekko studzę- delikatnie podważam długim i szerokim nożem i trzymając za papier zaczynam zwijać -dość ściśle ,
Najlepiej gdy są dwie osoby- jedna podnosi papier, druga podważa i zwija.
Zwiniętą odstawiam do ostygnięcia w zimne miejsce, najlepiej do lodówki

Smacznego:)


23 komentarze:

  1. Dwa razy czytałam - zwijasz już upieczone mięso. Dopiero po wyjęciu z piekarnika robisz roladę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak po upieczeniu:)
      Trzeba jej dać 5-10 minut bo można się poparzyć

      Usuń
  2. Ależ to musi być dobre!

    OdpowiedzUsuń
  3. To ja się na taką roladkę piszę.
    Na pewno smakuje świetnie.
    Wygląda rewelacyjnie.
    Pozdrowionka mikołajkowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. aż mi zapachniało :) wygląda pięknie. Sądzę, że podana na świątecznym stole zachęci każdego! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda smakowicie!
    żeby ktoś mi tak jeszcze ją zrobił ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Nooo, taka rolada to dopiero musi być pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Niesamowicie apetycznie wygląda, a ten zapach...czuję aż u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Reniu bardzo pomysłowa i smaczna wędlina 😊💛💙❤

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo apetycznie. I ważne, że są w nim jarzynki, to coś bardzo fajnego!

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj Reniu znowu smakołyczek. Musze zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda wspaniale. Czyli trud się opłacił. Pyszna rolada Reniu. Miłego dnia, Kochana :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Renatko wspaniała ta roladka :-) miłego wieczorku kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda wręcz zachwycająco :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo mi się podoba :) Spróbuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Do tej pory "bałam się" brać za roladę :) może z Twoim przepisem się odważę :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wow, jak ona efektownie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  17. Renia, to ja się wpraszam na podwójną porcję :) Buziole

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)