8 lipca 2018

Ciasto z owocami i kruszonką

Ciacho proste, bez przekładania i mas, ale równie pyszne i znika nawet ciepłe.
Takie ciacha mają chyba największe wzięcie,  bo moje szybkie z porzeczkami (klik)
 ma najwięcej wejść w tej kategorii

Zamiast malin i borówek można dać inne owoce, ale najlepiej smakują właśnie te lekko kwaskowate.
 Ja dodałam borówkę amerykańska, bo taką mam w ogrodzie, jeżeli dodacie zwykłą to pamiętajcie, że ma ona więcej soku i najlepiej dać jej ciut mniej
Wybór jednak pozostawiam Wam.


Polecam:)

składniki na blachę 24x39 cm

4 jajka M
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
0,5 szklanki mleka
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kruszonka:
100g masła
120- 140 g cukru
120-125 g mąki

dodatkowo:
150 g malin
150g borówki amerykańskiej  ( można leśnej)
2-3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:
Całe jajka ucieram z cukrem tak długo aż masa zbieleje, podwoi swoja objętość, a  cukier się rozpuści.
Do jajek dodaję stopniowo i na przemian przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą, mleko i olej. Na końcu wlewam ocet i miksujemy jeszcze chwilkę.
Ciasto przelewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na ciasto układam owoce.
Przygotowuję kruszonkę.
Jeżeli macie miękkie masło, to powinno wystarczyć 120 g cukru, ja swoje rozpuszczałam w mikrofali i dlatego cukru i mąki jest  ciut więcej,  przygotowanie jednak  jest zawsze takie samo- rozcieramy wszystkie składniki w palcach tak długo aż się połączą w mniejsze lub większe grudki.
Kruszonki jest dość dużo, ale my ja bardzo lubimy :)


Ciasto piekę przez  45-50 minut w temperaturze 170stopni.
Upieczone oprószam cukrem pudrem
Smacznego:)



8 komentarzy:

  1. Akurat dzisiaj też wstawiłyśmy podobne ciacho z owocami :D Z chęcią spróbowałybyśmy i Twojego :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasta są najlepsze, bo najłatwiejsze i najsmaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja tma wolę takie proste bez przekładania :) wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie ciasta, proste i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychotka, zjadłabym kawałek ;) :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie ciasta bardzo lubię :) Pysznie wygląda Renatko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Renatko kochana ale wspaniałe ciacho, bardzo lubię takie słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie uwielbiam, nie dziwię się, że znika ciepłe :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)