23 maja 2018

Pasta z brokuła i pokrzywy

Pisałam już, że ciepię na niedoczas ?
dlatego znowu pasta- wszyscy chętnie je zajadają, a i smakuje świetnie!
Wiecie, że pokrzywa oczyszcza organizm, pomaga zwalczyć stres,
stosowana jest w celu zmniejszenia alergii, obniżenia poziomu cholesterolu i mocznika, chlorku sodu, redukcji stanów zapalnych, łagodzenia bólu, zahamowania wypadaniu włosów, rozszerzenia naczyń krwionośnych, obniżeniu ciśnienia krwi. Poza tym pozytywnie wpływa ona na proces leczenia ran.
Picie naparów lub dodawanie świeżych listków młodej pokrzywy do sałatek ułatwia przemianę materii i wzmaga  apetyt ( to akurat u mnie nie jest wskazane;)
 Związki w niej zawarte oczyszczają układ trawienny, odprowadzają złogi żółciowe, a także korzystnie wpływają na pracę  trzustki, wątroby i żołądka.
Pokrzywę stosuje się w  chorobach wątroby i przewodu pokarmowego, nieżycie żołądka i jelit, a także przy biegunkach. 
                                                                                                    wiadomości zaczerpnięte z tej strony  (klik)

Herbatę z pokrzywy pijam regularnie- zdecydowanie wolę ją bardziej niż zieloną.
A ostatnio przekonał się do niej i mój ślubny, dlatego postanowiłam nieco poeksperymentować w kuchni - Jego mina bezcenna;D
ale zajadał pastę świadomie i bardzo mu smakowała, dlatego i Wam polecam:)
Cóż pokrzywy mam ekologiczne, własne i prosto z ogrodu, do tej pory wykorzystywane, po fermentacji do podlewania i pielęgnacji roślin, teraz młode rośliny i listki znajdą zastosowanie w kuchni, a że rosną przez cały okres wegetatywny to powstanie jeszcze kilka przepisów
A jak u Was- jadacie ?



Składniki
1 średni brokuł ( cały, razem z nóżką)
120-140 g sera fety
1/2 cebuli
około 30 g młodych liści pokrzywy 
pieprz do smaku
garść ziaren słonecznika.



Brokuł dzielę na różyczki na 4 części, tak samo jak nóżkę.
Podzielony gotuję na parze przez 15-18 minut- trzeba sprawdzić po 15 minutach.
Liście pokrzywy myję i osuszam czystą ściereczką, rozdrabniam, tak samo cebulę siekam w kosteczkę.
Słonecznik podprażam na suchej patelni.

Pokrzywę, cebulę i gorący brokuł miksuję   robotem kuchennym z nożami do siekania mięs, ale można użyć blendera.
Teraz można mix odstawić do wystudzenia, ja jednak od razu dodałam fetę, i część ziaren słonecznika- zmiksowałam do konsystencji pasty, ale nie papki.
Przygotowaną pastę przełożyłam do słoika i po wystudzeniu powędrowała do lodówki.
Pasta jest zdecydowanie smaczniejsza po przegryzieniu się składników.
Smacznego:)


14 komentarzy:

  1. Bardzo fajna pasta, zdrowie na talerzu :) Tylko nie zdradzę domownikom składu, przynajmniej na początku... :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietny przepis i na pewno wykorzystam, bo pokrzywę lubię i piję jako herbatkę:) Rośnie u mnie wszędzie i także ekologiczna jest. Zostawiam ją dla rozwoju motyli, rusałki. No oczywiście i dla mnie:)
    Pozdrawiam Reniu cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś mogłam pić herbatki z pokrzywy, ale teraz o dziwo mam na nią uczulenie. Ogólnie pasta bardzo mi się podoba, bo lubię takie smarowidełka do pieczywa. Bo wygodne, bo smaczne i zawsze pod ręką. Miłego dnia Reniu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. taką pastę chętnie przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Herbatę z pokrzywy też pijemy ale nigdy nie używałyśmy jej do jedzenia :) Ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapisuję przepis :-) Zapowiada się pysznie... I bardzo zdrowo! To lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy pomysł, nigdy nie jadłam pasty z pokrzywami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo smacznie. Aż kusi, by spróbować. Ja kiedyś robiłam sałatkę z pokrzywą i jajkiem i całkiem niezła była :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeśli chodzi o zastosowanie pokrzywy w kuchni, ograniczam się póki co do herbaty, ale może pójdę w Twoje ślady. Brzmi to ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow, ale połączenie smaków, to mi pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ oryginalna pasta,mniam☺

    OdpowiedzUsuń
  12. z pokrzywą! <3 wow, musi być świetna :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)