20 maja 2018

Jogurtowiec z kokosem

Lekkie, pyszne i mało słodkie- jeżeli wolicie słodsze wypieki to dodajecie zarówno do ciasta jak i masy jogurtowej, nam takie odpowiada najbardziej:)
Ciacho jeszcze na bazie masła, ale jeżeli osiągnie cenę taką jaką przewidują- około 10 zł za kostkę, to ja podziękuje i przerzucę się na ciasta bez dodatku masła, lub będę używała palmy.
Margaryna, u mnie palma z murzynkiem- wiem, nie zdrowa, ale mój portfel chyba by świecił pustką już w połowie miesiąca, chyba że zainwestuje w krowę;D hehe nie mam niestety na nią miejsca:D
Wracając do ciasta.
Jeżeli zastąpicie część jogurtu mleczkiem kokosowym to będzie miało jeszcze bardziej kokosowy smak, lub posypać wiórkami dodatkowo górę ciasta (po starciu drugiej części)
Przygotowanie nie jest trudne, dlatego polecam :)


Składniki: blacha 24x37cm
Ciasto:
5 żółtek
3 szklanki mąki
2 łyzeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru pudru
250 g masła

Masa jogurtowa:
5 białek
3/4 szklanki cukru pudru
2 duże kubki jogurtu (340 g każdy)
4 łyżki mąki ziemniaczanej
250 g wiórków kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, dodajemy żółtka i pokrojone w kosteczkę masło- wszystko siekamy aż do uzyskania kruszonki, potem szybko zagniatamy, aż dokładnie połączą się nam wszystkie składniki.
Ciasto dzielimy na dwie części- jedną mniejszą wkładamy do woreczka i do zamrażarki, drugą większą wylepiamy blachę wysmarowana tłuszczem, lub  wyłożoną papierem do pieczenia.
Blachę wkładamy do lodówki i przygotowujemy masę.


Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli na sztywno.
Osobno mieszamy jogurt z cukrem, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia , dodajemy kokos
Do masy na końcu dodajemy białka i delikatnie mieszamy.
Masę wykładamy na ciasto, wyrównujemy górę.
Na masę ścieramy drugą część ciasta ( tego z zamrażalnika).

Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach, uchylamy drzwiczki i zostawiamy jeszcze w wyłączonym piekarniku na 15 minut.
Zimne można oprószyć cukrem pudrem

Smacznego :)


10 komentarzy:

  1. Pyszna propozycja na ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda, ceny niektórych produktów, zwłaszcza masła to chyba z kosmosu. Ale zjeść by się chciało. Trzeba ograniczać te desery, to dla dobra kieszeni i bioderek.
    Reniu, póki co podziwiam Twój jogurtowiec z moim ulubionym kokosem, oblizałam się na sam widok. Pysznie wygląda.
    Kochana, miłego, słonecznego dnia... tygodnia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniale wygląda, az chce się sięgnąc po kawałek

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ciacho a porcelana piękna ❤

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne ciasto, wygląda wyśmienicie a i jogurt z wiórkami zachęca do spróbowania :)
    Dla mnie nie musi być bardzo słodkie, przede wszystkim ma mieć konkretny smak :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Super ciasto, uwielbiam kokosowy smak, więc na pewno będzie mi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe ciacho ,jak zawsze u Ciebie.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. jaka pianka :) wizualnie przypomina mi trochę ciasto styropian ;) mmm wygląda tak lekko, że aż o kaloriach się nie myśli :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie lekkie ciasta teraz są na topie :D Pycha :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)