30 kwietnia 2017

Śmietanowiec

To juz drugi przepis na to ciasto
Pierwszy Śmietanowiec z brzoskwiniami znajdziecie tutaj(klik)
Ten dostałam od Koleżanki :)
robi sie go szybko i jeszcze szybciej znika, ale też najsmaczniejszy jest zaraz po wystudzeniu:)
Ciasto zmodyfikowałam i podaje juz ze swoimi zmianami.

Na rynku pokazał sie ekstrakt naturalny - "Wanilia Bourbson z Madagaskaru"
Jest bez alkoholu i warto mieć go pod ręką, a na pewno jest zdrowszy od cukru wanilinowego ze sklepu.


Składniki:
Ciasto:
5 żółtek
3 szklanki maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
250 g masła lub margaryny "Palmy"
3  łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1 laski

Masa śmietanowa:
3 pojemniki śmietany 18% po 330g każdy
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
3/4 szklanki cukru pudru
5 białek
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 2 łyżki domowego cukru waniliowego 


Wszystkie składniki ciasta siekam, a jak zrobi się  kruszonka wyrabiam szynko rękami do połączenia się składników.
Ciasto dzielę na dwie części- jedną ścieram na dużych oczkach tarki bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Drugą połowę wkładam do lodówki.

Chwytam się za masę.
Śmietanę ubijam z cukrem, wanilią i budyniem śmietanowym.
Osobno ubijam białka z szczyptą soli na sztywno
Białka dodaję do śmietany w dwóch partiach i szybko łączę, aż będzie jednolite
Masę wylewam na przygotowane ciasto.
Na górę ścieram drugą połowę ciasta.

Ciasto piekę w 180 stopniach przez 40 -45 minut

Smacznego


15 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie ciasta :) Prezentuje się rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne i aromatyczne ciacho. Na pewno ekstrakt wanilii jest o wiele lepszy. Uzywam cukru z wanilią firmy Prymat i chwalę sobie.

    OdpowiedzUsuń
  3. To są ciasta, które się nigdy nie znudzą. Zawsze się udają i pysznie smakują. Masa jest fantastyczna, piankowa. Aż chciałoby się zjeść.
    Reniu, miłej, słonecznej "majówki" :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda apetycznie ... ja ostatnio nawet herbaty nie słodzę i zaczynam mieć taki głodek na słodkości a apetyt rośnie gdy ogląda się takie zdjęcia i ma przed sobą sprawdzony przepis. Apetycznie ... apetycznie !!! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda jak sernik :D Musi smakować przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie! Rzadko jem coś słodkiego, ale na widok tego cuda, ślinka cieknie ...

    OdpowiedzUsuń
  7. Wydaje się być super ten śmietanowiec. Mało jest ciast, które mi w 100% odpowiadają. Ale ta propozycja mnie kusi bardzo! :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda niezwykle apetycznie, chętnie porwałabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam to ciacho, moja teściowa często je robi :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam :) Idealne do biesiady przy herbacie :) Mamy zdrową wodę z filtra na ujęciu wody do herbatek więc możemy częściej pogrzeszyć takimi ciastami ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ekstrakt robię sobie sama, polecam serdecznie :) A ciasto wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Kiedyś te ciasto robiłam bardzo namiętnie, gdyż w smaku był, jak mój ulubiony sernik ;).

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)