5 czerwca 2016

ciasto "Jamajka"

to znane ciasto i w necie jest wiele różniących sie od siebie przepisów.
Ciasto jest pyszne i z gatunku tych lżejszych, idealne na rodzinne spotkana, tak samo jak i do popołudniowej kawki :)


Składniki:

ciasto czekoladowe
5 dużych lub 6 małych jaj
szklanka cukru
1 budyń czekoladowy
3 łyżki kakao
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

warstwa z galaretką
3 galaretki cytrynowe
4 duże banany
sok z cytryny

warstwa śmietanowa
600ml śmietany kremówki30%
3 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
1/4  wody

Dodatkowo:
słoik dżemu lub galaretki z czarnej porzeczki


Ciasto
Przygotowuję podobnie jak biszkopt.
Białka oddzielam od żółtek.
Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno i nie przerywając ubijania  dodaje porcjami cukier.
Gdy cukier sie rozpuści zmniejszam obroty i dodaję po jednym żółtku.
Mąkę przesiewam razem budyniem i proszkiem do pieczenia prosto do masy i mieszam już ręcznie szpatułką.
Ciasto wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Ciasto studzę i przekrawam na dwa blaty.
Dolny blat przekładam z powrotem do blaszki wyłożonej papierem i smaruję dżemem porzeczkowym.


Banany obieram i przekrawam wzdłuż na dwie części, każdą smaruję sokiem z cytryny, układam na cieście.

Galaretki rozpuszczam w 1,25 l wrzącej wody, studzę i gdy zacznie tężeć wylewam delikatnie na banany.
Nie wylewam bezpośrednio na ciasto, tylko na łyżkę , rozprowadzając galaretkę po całym cieście.
Blaszkę wkładam do lodówki, aż galaretka stężeje.

Żelatynę zalewam wodą i odstawiam do stężenia, następnie lekko podgrzewam do rozpuszczenia.
Śmietanę ubijam na sztywno, pod koniec dodaję po łyżce cukru i żelatynę.
Od razu przekładam śmietanę na galaretkę, przykrywam drugim blatem ciasta i lekko dociskam.
Górę posypuję lekko cukrem pudrem.

Smacznego:)

14 komentarzy:

  1. Słyszałyśmy już o tym cieście i bardzo nas ciekawi zwłaszcza, że bardzo lubimy dodawać banany do środka wypieków :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo bardzo pysznie ale znając życie mi by nie wyszło, biszkopty mi kompletnie nie wychodzą

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne ciacho na rodzinne spotkania, ale sama jeszcze nigdy nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nazwa super, wygląda jeszcze lepiej, piszę się :) Buziole

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham takie ciasta, ale nie chce mi się ich robić, wydają się takie czasochłonne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiedyś to ciasto wpisałam sobie: do zrobienia. Ale... nie zrobiłam. Teraz przypomniałaś mi o nim. Wspaniale Ci wyszło. Szkoda, że nie mogę spróbować :)Ale, może... też zrobię. Pozdrawiam Cię Reniu cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto wygląda na pyszne, choć przyznam szczerze nigdy wcześniej się z nim nie spotkałam. Chętnie zaskoczę gości w najbliższym czasie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jedno z niezawodnych ciast na uroczystości rodzinne. Bardzo w moim guście:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jestem na diecie, ale musisz Kochana, kusisz! Dobrego tygodnia życzę ❤

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowne ciacho, gdzieś je już widziałam. Muszę spróbować zrobić takie cudo :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniałe,lekkie,kusi mnieee.

    OdpowiedzUsuń
  12. przepyszne jest to ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  13. Na jaki wymiar blachy podany jest przepis?

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)