Pod taką nazwą ją znalazłam w starym zeszycie :)
Można ja podawać jako warstwową, ale ja wole w takiej formie, bo smaki mają szansę się przegryźć.
Sałatka jest dość prosta, ale ma małe ale - wędlina do niej użyta ma być wyrazista.
Można użyć wędzonego kurczaka lub schabu, ale takiego na prawdę wędzonego najlepiej swojskiego.
Jeżeli jednak wędlina będzie delikatna to sałatka będzie wymagała mocniejszego doprawienia.
Polecam:)
Składniki
200 g wędzonego schabu lub kurczaka
120 g makarony w kształcie ryżu lub innego drobnego
300 g świeżego ogórka
pęczek rzodkiewki
puszka kukurydzy konserwowej
100-150 g sera żółtego
3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
Makaron gotuję minutę krócej niż pisze na opakowaniu. odcedzam, przelewam zimną wodą i studzę
Ogórki obieram i wykrawam gniazda nasienne- wycięłam tylko część, bo inaczej nie zostałoby mi nic z ogórka :)
Ogórki i wędlinę kroję w drobną kosteczkę.
Ser i rzodkiewki ścieram (każde osobno )
Do rzodkiewki dodaję majonez i jogurt, mieszam i odstawiam.
Kukurydzę odcedzam.
Wszystkie składniki sałatki mieszam i ewentualnie doprawiam pieprzem.
Solę dopiero po minimum godzinnym przegryzieniu w lodówce
Smacznego :)
Bardzo pomysłowa:)dużo w niej dobrych smaków:)
OdpowiedzUsuńKochana bardzo fajna ta sałatka, apetycznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńOk podoba mi się, ale wiesz co masz mi wybrać? :DD Buziole
OdpowiedzUsuńTen aromat wędzonki musi wspaniale pasować do sałatki :D
OdpowiedzUsuńMmm, lubie takie tradycyjne sałatki!
OdpowiedzUsuńFajna idealna do kiełbaski z ogniska:)
OdpowiedzUsuńJak pyszna, wiosenna i kolorowa sałatka!
OdpowiedzUsuńUwielbiam sałatki, więc wypróbuję jak każdy przepis, na który trafiam.
OdpowiedzUsuńPyszna sałatka, lubię takie :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zajadam sałatkę zrobioną na podstawie tego przepisu. Przyznaję bez bicia, że nie odczekałam godziny, żeby posolić kiedy się przegryzie bo byłam zbyt głodna, a ta sałatka zbyt apetycznie pachniała. Następnym razem postaram się przygotowywać ją, kiedy będę najedzona :)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis :)
Ewciu bardzo się cieszę :)
Usuń