24 kwietnia 2016

Ciasto "Kryształek"

Na poprawę nastroju dzisiaj przepis na delikatne i proste ciasto z galaretkami.
Ciacho idealne dla dzieci, ale nie tylko.
Do śmietany można dodać cukier, będzie wtedy słodsze, bo jak to u mnie ciasta są mało słodkie:)



Polecam :)

Składniki na blachę 24x37 cm

Ciasto
4 jajka
3/4  szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1 1/2 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
8 łyżek oleju
8 łyżek wody

Masa
2 różne galaretki- u mnie jagodowa i brzoskwiniowa - przygotowane dzień wcześniej
1 galaretka cytrynowa
500ml śmietany kremówki
sok i skórka z połowy cytryny


Ciasto przygotowuję  tak jak biszkopt- oddzielam białka od żółtek
Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo, bez przerywania ubijania dodaję cukier i ucieram
przez kilka minut.
Następnie dodaje po jednym żółtku
.
Gdy mam już jednolitą masę, wyłączam robota i dalej mieszam już szpatułką
Dodaję przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, a na końcu wodę i olej.
Całość delikatnie,ale dokładnie mieszam do połączenia się składników.

Ciasto wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni.
Piekę 30-35 minut do suchego patyczka.
Upieczone wyjmuję, zdejmuję papier i studzę.
Zimne ciasto przekrawam na dwa blaty.

Jeden blat wkładam z powrotem do blaszki i przygotowuję masę.

Galaretki dzień wcześniej rozpuszczam, każdą osobno w 1/2 l wrzątku i rozlewam na talerze,a dokładnie 1 galaretka 2 talerze.
Stężałą kroję w kosteczkę
Galaretkę cytrynową rozpuszczam w szklance wrzątku i studzę
Śmietanę ubijam, dodaję skórkę z cytryny i pokrojone galaretki.
Na koniec dodaję galaretkę cytrynową wymieszaną z sokiem z cytryny.

Ważna jest kolejność, zimna śmietana z galaretką bardzo szybko tężeje i jest potem problem z wyłożeniem jej na ciasto.

Masę przykrywam drugim blatem i lekko dociskam.
Wkładam do lodówki na minimum 3 godziny.
Na koniec posypuję cukrem pudrem i smacznego:)

15 komentarzy:

  1. Takie ciacho z galaretkami kiedyś bardzo często robiła nasza Mama jak byłyśmy małe a my najbardziej lubiłyśmy ciachać galaretki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Renatko dziękuje, że mi przypomniałaś o tym cieście. Moja mama robiła takie zawsze na swoje urodzinki jako tort. A jak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Renia a gdzieś Ty już jagód nazbierała?:))) A tak poważnie ciacho wygląda mega apetycznie. Buziole udanego tygodnia

    OdpowiedzUsuń
  4. to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Reniu, ciacho jest niezwykle smaczne :) Pyszności!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ciasta ale takiego to jeszcze chyba nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja niedawno robiłam podobne ciacho chodzi mi że z galaretkami w środku, ale nie było tak piękne jak Twoje

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham ciasta z galaretkami! Pyszności!! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealne na rodzinne spotkania ;)
    nataliakupczak.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto leciutkie i bardzo delikatne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszota, delikatne i leciutkie ciasto :*

    OdpowiedzUsuń
  12. pierwszy raz słyszę o tym ciachu, ale zapowiada się genialnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Znam te ciacho i bardzo lubię, jest bardzo smaczne i lekkie :)
    Galaretkę można szybko pokroić w taki sposób, że rozpuszczamy ją w jakimś prostokątnym pojemniczku, po stężeniu kroimy nożem potem lekko stukamy o spód, żeby galaretka się odkleiła i mamy gotowe równe kosteczki :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)