29 marca 2015

Babka kokosowa

Często mam tak że zostają mi białka- robię z nich bezy miętowe , albo taką właśnie babkę.
Babka nie jest lekka i należy do tych nieco cięższego kalibru, ale jest pyszna z wyczuwalną nutą kokosu.
Polecam, nie tylko na nadchodzące święta ale i na co dzień.


Składniki:
5 białek- około 3/4 szklanki
250 ml oleju
3 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
150 g kokosu
0,5 szklanki mleka ( może być kokosowe)
1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia.

Ubijam białka na sztywno ze szczyptą soli.
Nie przerywając ubijania, ale zmniejszając obroty, dodaje stopniowo cukier i wlewam cienkim strumieniem olej.
Robot wyłączam i teraz już działam ręcznie.
Wsypuje mąkę i kokos i bardzo delikatnie, w jednym kierunku  mieszam szpatułką lub drewnianą łyżką do połączenia sie składników.
Ciasto przelewam do formy grubo wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.


Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę przez około 50 minut - do suchego patyczka.
Czas pieczenia lekko może sie różnic od podanego, z tego co zauważyłam inaczej piecze sie  w formie blaszanej, a inaczej kamionce
Po upieczeniu i ostudzeniu  posypuję cukrem pudrem, lub polewą czekoladową czy lukrem.

28 komentarzy:

  1. Renia......... już gaszę pod garami i jadę do Ciebie. :) Mnie nigdy nie wychodzą żadne babki...zaczyna się fajnie, a kończy się na przymusowych bajaderkach. Piękna babeczka :) buziole miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eluś okienko zmieniłaś:)
      jak to u nas mówią-"podwijam kiecę i lecę"
      jakoś nigdy z babkami nie miałam problemu, trzeba tylko pamiętać o porządnym ubijaniu białek, potem juz wolę robić ręcznie:)
      pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Cudowna babka :) Kokosowa najlepsza :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna babeczka :) Skoro na białkach to pewnie jest doskonale puszysta <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest bardzo puszysta, taka jak biszkoptowa ale taka w sam raz:)

      Usuń
  4. Kochamy wszelkiego rodzaju baby ale w wersji kokosowej jeszcze nigdy nie jadłyśmy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja bardzo lubię kokos i namiętnie wyszukuję lub wciskam go gdzie mogę:)

      Usuń
  5. Fajny pomysł na wykorzystanie białek. Teraz w takim gorączkowym przygotowaniu menu na święta najczęściej szukamy przepisów na baby. Ale właśnie po świętach też chętnie zjemy kawałek babki do kawy :) może właśnie taką Twoją....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu ja akurat baby to piekę przez cały rok i zdarza mi się, ze akurat że na Wielkanoc ich nie mam:)
      pozdrawiam cieplutko:)

      Usuń
  6. mniam, kokosowa babka musi być wyśmienita :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Renatko baba cudna, idealna :-) no i kokosowa :-) mniam pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękna:) Zawsze miałam problem, co robić z białkami, następnym razem wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę sie:)
      mam nadzieję, że będzie smakowała:)

      Usuń
  9. brzmi pysznie!!! i wygląda przepysznie!!! <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Babeczka pierwsza klasa, taka duża dorodna. Fajny smak jeszcze takiej nie jadłam. Fajny sposób na wykorzystanie białek :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. pierwszy raz spotykam się z babką z samych białek! prawie jak beza- zaskakujące.. ale i intrygujące- skusiłabym się! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny przepis na babkę.Pyszna jest jeszcze ciepła;)

    OdpowiedzUsuń
  13. mmm, super, kokos jest boooski!

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepiękna i jeszcze z moim ulubionym kokosem :) Wesołych Świąt Reniu!

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)