Witam wszystkich bardzo serdecznie i polecam ciasteczka podwójnie orzechowe- bardzo kruche, orzechowe z wyczuwalną nutą nutelli i gorzkiej czekolady- po prostu pyszne.
Składniki:
200g mąki
200 g orzechów laskowych
1/3 szklanki cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
szczypta soli
150 g masła
Dodatkowo:
1/2 słoiczka kremu orzechowego- ja użyłam nutelli
kawałki orzechów włoskich
gorzka polewa
Orzechy zmieliłam w maszynce do mięsa.
Połączyłam mąkę,proszek do pieczenia i zmielone orzechy.
Dodałam rozdrobnione w drobna kostkę masło, jajka, cukier i sól.
Wszystko razem posiekałam nożem i bardzo szybko wyrobiłam ciasto.
Ciasto zawinęłam w folię i schłodziłam w lodówce przez 1 godzinę.
Następnie ciasto wałkowałam na placek o grubości około 3 milimetrów i większym kieliszkiem wykrawałam krążki o średnicy 4 cm.
Ciasteczka piekłam w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku przez około 12- 15 minut
Czas pieczenia może się różnić i będzie zależał od grubości i wielkości ciasteczek.
Zimne ciasteczka przełożyłam kremem orzechowym i łączyłam po dwa.
Górę polałam gorzką czekoladą i przykleiłam kawałek orzecha włoskiego.
Smacznego:)
Jedno ciacho porywam,. bardzo lubię takie do schrupania. Z okazji Świąt życzę ci przyjemności blogowania nie tylko od święta. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za życzenia:)
UsuńWitaj Reniu. Często się zdarza, że pijąc kawę czytam Twoje wspaniałe przepisy i wówczas bardzo chce mi się coś słodkiego, ta jak teraz. Pyszne i tak pięknie podane. Pozdrawiam Cię serdecznie i korzystając z okazji życzę Tobie wspaniałych, radosnych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia, Krys
OdpowiedzUsuńKrysiu też często łapię się na tym, że wpadam na Twojego bloga i ślinka mi cieknie na widok przysmaków jakie nam proponujesz:) Bardzo dziękuję za życzenia, a swoje zaniosłam już osobiście :)
UsuńReniu życzę Ci szczęśliwych udanych świąt w gronie ukochanych osób :)
OdpowiedzUsuńEluniu bardzo dziękuję:)
Usuń