Google+ Followers

22 listopada 2014

Zrazy mielone z pieczarkami i serem

Przepis jest prosty, szybki i bardzo smakowity- idealny na szynki obiad, a nie podamy znowu zwykłego mielonego.
Tym razem dodałam pieczarki, ale robiłam już z grzybami mrożonymi czy świeżymi i za każdym razem bardzo nam  smakowało
Do zrazów można podać surówkę lub sałatkę z kapusty ( każdej) czy buraczki ze słoiczka.
Mięso możemy też pokroić na kanapkę, ze listkiem sałaty i plasterkiem ogórka kiszonego smakuje nawet mojemu niejadkowi :)


Składniki:

500g mięsa z łopatki
250-300 g pieczarek
1 jajko
cebula
1/2 kajzerki lub 2-3 łyżki bułki tartej
2 plastry sera żółtego ( pokrojony na 8 kawałków dł około7cm i gr 1 cm)
sól i pieprz do smaku
płaska łyżeczka suszonego czosnku ( niekoniecznie)
natka pietruszki
Dodatkowo
Bułka tarta do panierowania ( u mnie z siemieniem lnianym)
olej do smażenia


Cebulę kroję w kosteczkę i rumienię na dwóch łyżkach oleju- studzę.
Pieczarki ścieram na dużych oczkach tarki do warzyw i smażę na łyżce oleju do odparowania wody
Mięso mielę razem z cebulą, dodaję zimne pieczarki, jajko i przyprawy- masę bardzo dokładnie wyrabiam.


Masę dzielę na 8 części.
Każdą część spłaszczam na owalny placuszek ( najlepiej się to robi na ręce) na środek układam po paluszku z sera żółtego i zlepiam końce.


Robię to bardzo dokładnie, bo inaczej ser będzie wypływał ze środka.
Każdy zrazik obtaczam w bułce tartej i smażę na gorącym oleju na jasno brązowy kolor.


Usmażone ściągam na ręcznik kuchenny do odsączenia  nadmiaru tłuszczu.
Te zraziki piekłam też w piekarniku, ale dla nas były trochę za suche.
Smacznego:)


22 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. nam bardzo smakowały,, ale też lubimy takie smaki:)

      Usuń
  2. Tak jak ze słupkiem sera lub ogórkiem robię często tak pieczarka odpada. Pan syn nie lubi :)) buziole :***

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eluniu moja mała pieczarki zjada, ale grzybów się nie tknie:) miłej niedzieli:)

      Usuń
  3. Reniu pyszne kotleciki, robię takie czasami dla urozmaicenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Reniu, to ja dodam jeszcze żółty ser i mamy jednakowy obiad. Musimy kiedyś coś razem ugotować. Wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to już wiesz z czego się wczoraj śmiałam, bardzo często mamy te same lub bardzo podobne dania:)
      Pozdrawiam cieplutko i miłej niedzieli:)

      Usuń
  5. Bardzo lubię kombinacje smakowe z mięsem mielonym

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też:) był czas gdy tylko mielone jadło moje dziecię i żeby nie zwariować trzeba było zmieniać recepturę:)

      Usuń
  6. Zawsze dodaję pieczarki do mielonych, następnym razem dodam i ser ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja często zmieniam- np z samymi pieczarkami lub tylko z serem, też fajnie smakuje:)

      Usuń
  7. To jednego skubnę rodzina się chyba nie obrazi. Takie domowe najlepsze. I inna wersja zrazów od tej jaką jadłam. Ty to masz talent to wymyślania :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu dziękuje :) zawsze robię ciut więcej, dlatego częstuj sie:)

      Usuń
  8. Dobry pomysł na mielone, dawno nie robiłam, dzięki za przypomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow jakie świetne zrazy! Rewelacja :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)