Google+ Followers

18 września 2014

Paprykowa pasta lub ketchup

to idealny dodatek do kanapek czy wędliny i nam zastępuje popularny ketchup.
Jest o niebo lepsza -przynajmniej dla nas, i wiem co jem :)
Zrobiłam już dwie porcje, a i tak wiem że wystarczy tylko do grudnia.
Przepis przetestowany przez lata, dlatego polecam:)
Można wykorzystać paprykę kolorową wyjdzie nam jaśniejszy odcień, taki jak na zdjęciu głównym, ale polecam z samej czerwonej ma troche inny smak taki głęboki paprykowy.



Składniki:

3 kg papryki
500 g cukinii
300g cukru
250 ml oleju rzepakowego
250 ml octu 10 %
3 cebule
główka czosnku ( około 6-7 dużych ząbków)
1 - 1/2 łyżki soli ( do smaku)
1 łyżeczka pieprzu

Paprykę dokładnie myje, kroję  na ćwiartki i usuwam nasiona.
Cebulę obieram.Cebulę i paprykę mielę w maszynce do mięsa.

Przekładam do dość dużego garnka, dodaje resztę składników ( oprócz czosnku) ,mieszam i gotuje pod przykryciem, bo bardzo lubi pryskać, około 1 1/2 godziny.


Po tym czasie dodaje czosnek przeciśnięty przez praskę i gotuje wszystko razem jeszcze kolejne 10-15 minut.
Całość miksuje w " KASI" z funkcją siekania przez około 10 minut, ale można to też zrobić blenderem.
Ponownie zagotowuję, przekładam do wyparzonych słoików, dokładnie oczyszczam  i zamykam wyparzonym wieczkiem.
Słoiki pasteryzuję 10-15 minut w zależności od pojemności.
Wyciągam i odwracam do góry dnem, zostawiam do całkowitego wystygnięcia.
Polecam:)

20 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. jest:) u mnie wyjadają jeszcze ciepłą z garnka:)

      Usuń
  2. Bardzo lubię paprykę i dodaję do czego mogę. A Ty Reniuś pamiętaj....dola dla mnie. :) Buziole

    OdpowiedzUsuń
  3. Reniu, ja się piszę na jeden słoiczek. Tak pysznie zrobiłaś, że mogę się oblizać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu nie ma sprawy- słoiczek dla Ciebie:)

      Usuń
  4. mmmniam! wspaniała i mocno paprykowa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję i polecam, pasta jest pyszna:)

      Usuń
  5. tak, teraz czas na papryki, właśnie wróciłam z targu, stoły pięknie z nią się uginają:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dobry przepis.Taki lepszy ajwar domowej roboty.Podoba mi się.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha :-) uwielbiam takie smaki :-) pozdrawiam Renatko :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super pasta :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. lubię takie paprykowe pasty :) są najlepsze, też robię różne takie smakołyki :) pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też bardzo lubie:) pozdrawiam i dziękuje za wizytę:)

      Usuń
  10. Jaki cudny kolorek, robiłam podobną pastę. Ale poczęstuję sie twoją. Zachwyca mnie i jem oczami

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)