12 września 2014

Gozleme

Gozleme  to popularne w Turcji  placki z nadzieniem, smażone na patelni i podawane na ciepło.
Ale przepis trochę pozmieniała, a nadzienie to juz w ogóle nie ma nic wspólnego z oryginałem:)
Jemy na ciepło, ale i pakuję małej zamiast kanapki na zimno i też jej bardzo smakuje.
Farsz zmieniam w zależności od tego co mam w lodówce, lub na co mamy ochotę.
Dodatkowym atutem jest możliwość przygotowania na patelni i ciasto na drugi dzień jest wciąż miękkie i wilgotne.
Dla nas idealne, wy oceńcie sami, ale na pewno warto wypróbować przepis, tym bardziej, że można przemycić nielubiane przez dzieci warzywa :) Dodatkowo podałam  sos czosnkowy


Składniki na około 10-12 sztuk

600g mąki
25 g drożdży świeżych
340 ml wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
2-3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki cukru

Farsz:
4 jajka
1/2 brokuła
125 g  żółtego sera
100g boczku - niekoniecznie
1/2 puszki kukurydzy
2 łyżki majonezu
sól i pieprz
suszony czosnek

Farsz:
Jajka gotuje na twardo- studzę, obieram i ścieram na dużych oczkach tarki do warzyw.
Ser ścieram tak samo jak jajka.
Brokuła wkładam do lekko osolonego wrzątku i gotuję 8 minut, następnie studzę i dzielę na małe różyczki.
Boczek kroję w paseczki i podsmażam do wytopienia sie tłuszczu
Kukurydzę odsączam bardzo dokładnie z zalewy.
Wszystkie składniki łączę, dodaje majonez, doprawiam solą, pieprzem i suszonym czosnkiem do smaku.
Bardzo dokładnie mieszam.
Można dodać szczypiorek lub zieloną cebulkę:)


 Ciasto:
Wodę lekko podgrzewam i  dodaję rozkruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki- dokładnie mieszam do rozpuszczenia się drożdży i mąki.
Odstawiam na 15 minut.

Do przesianej mąki dodaje zaczyn drożdżowy, olej i sól, wyrabiam tak długo, aż  ciasto jest  lśniące i odchodzi od ręki.

Dzielę na 10 ale można też  12 części, kanapeczki będą mniejsze.
Każdy kawałek wyrabiam chwilę w ręce i formuję w kuleczkę, którą następnie wałkuję na grubość około 0,5 cm, od razu nadając kształt prostokąta.

Nakładam farsz, lekko zwilżam wodą i bardzo dokładnie zlepiam boki.
Gotowe gozleme smażę  na suchej, ceramiczne j( można na teflonowej) patelni, na bardzo małym ogniu, po kilka minut z każdej strony nie tylko góra dół, ale boki też.
Odkładam na chwilkę i podaję z sosem czosnkowym.
Gozleme bardzo długo trzyma temperaturę i bardzo łatwo się poparzyć.
Polecam i smacznego:)



26 komentarzy:

  1. Ojej, już mi to smakuje:)
    Koniecznie muszę kupić drożdże i wiem , gdzie przepis.
    Dzięki Reniu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaziu nie ma za co i mam nadzieję, że będzie smakowało:)

      Usuń
  2. Pyszny obiad:)chętnie bym takie zrobiła:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Reniu, pyszne śniadanie pakujesz swojej córci. Ja też chętnie zjadłabym taki nadziewany placuszek. Wygląda smakowicie :) Pozdrawiam Cię trochę deszczowo (niestety) :) ale serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję Krysiu:) u nas przed chwilą wyszło słoneczko:) miłego weekendu:)

      Usuń
  4. no brzmi przepysznie!!! muszę to koniecznie wypróbować!!!
    oczywiście farsz wedłóg upodobań :) dziękuję i pozdrawiam aga :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda to fantastycznie! Bardzo ciekawy farsz, pyszności do wypróbowania:)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. musi być smaczne , ale niestety drożdże mnie nie lubia ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tzn- uczulenie? bo jeżeli nie wychodzą to proponuję wypróbować, bo to banalnie proste ciasto:) jeden warunek drożdże muszą być świeże:)

      Usuń
  7. Ale pyszności :) Chętnie bym zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Dobra mama tym się chlubi.... Miłego wieczoru Reniuś buziole

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale fajne danie :-) wygląda pysznie, nie jadłam jeszcze takiej buły :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetnie nadaje się obiadek! Wygląda na pyszne!
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu jest pyszne- przynajmniej nam bardzo smakuje, a jako farsz można zmieniać w/g swoich smaków:)

      Usuń
  11. Nie znam tego dania, ale chętnie to zmienię. Wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. __________/ / / / / / / / / / / /
    _________/ / / / / / / / / / / /
    _______/ / / / / / / / / / / /
    _____/ / / / / / / / / / / /
    ____________█
    ______▄▄███████▄
    ___▄▄████████████▄
    __▄████████████████▄
    _▄███████████████████
    _____________█▌
    ______________█
    ___█|████____█
    _████/███___█
    _███░█████__█
    _|█░▄▄░▄▄_░█ █_░
    |█░◒░░◒░░█___-░░
    |██░░●░░░/██_ ░░
    _██░▀▀░/██| ___░░
    __███░/██ _______)░░)
    __███_░░░░▒▒▓▓▓▓ ░░/
    ___███░░░▒▓▓▓▓▓▓░/
    __/▒/▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓
    |▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓/
    __▒/▒▓▓▓▓▓/
    ___▒▒▓▓▓▓▓| /
    ______▒▒▒▒▒▒▒
    _____█████████
    ____ █████████
    ___ ██████████___████
    ___ ██████████___███
    __ ██████_████____▒▒
    __ █████____███___██
    __ ████_______█████
    ___ ███_________ ████
    ___ ███ Dzień jest szary
    ___ ███ i ponury.
    ___ ███ Zamiast słońca
    ____▒▒▒ Smutne chmury.
    __█████ Mimo wszystko życzę
    ————- udanego dzioneczka:)
    MIŁEGO WEEKENDU.

    OdpowiedzUsuń
  13. dla mnie bardzo edukacyjny wpis, jak ja lubię poznawać nawy potraw o jakich nie miałam pojęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie jadłam , ale czegoś nowego się dowiedziałam. Fajny farsz z jajek, smakowałoby mi bo lubię wszelkie placki

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)