To przepis na nasz ulubiony sos czosnkowy.
Składniki na sos
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
łyżka gęstego jogurtu
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
Czosnek przeciskam przez praskę i rozcieram z odrobiną soli, dodaje pozostałe składniki, dokładnie mieszam.
Zamiast majonezu można użyć tylko jogurt, ale trzeba go doprawić solą i pieprzem czy/lub i musztardą
Robię go nie tylko do obiadowej sałatki, ale idealnie pasuje do wędliny i mięsa- wtedy najlepiej jest go schłodzić w lodówce min 1 godz
Często do obiadu podaję sałatkę z kapusty pekińskiej -reszta składników jest już raczej przypadkowa. Dodaję to co mam aktualnie w lodówce czy do szybkiego zużycia.
Ta ilość sos starczy na sałatkę z
1/2 średniej kapusty pekińskiej,
1/2 cebuli, małej marchewki,
1-2 ogórków konserwowych lub 2-3 patisony konserwowych,
zielona cebulka do posypania i koloru
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)