16 czerwca 2013

Sos czosnkowy na zimno

To przepis na nasz ulubiony sos czosnkowy.

Składniki  na sos

3-4 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
łyżka gęstego jogurtu
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
Czosnek przeciskam przez praskę i rozcieram z odrobiną soli, dodaje pozostałe składniki, dokładnie mieszam.


Zamiast majonezu można użyć tylko jogurt, ale trzeba go doprawić solą i pieprzem czy/lub i musztardą
Robię go nie tylko do obiadowej sałatki, ale idealnie pasuje do wędliny i mięsa- wtedy najlepiej jest go schłodzić w lodówce min 1 godz
Często do obiadu podaję sałatkę z kapusty pekińskiej -reszta składników jest już raczej przypadkowa. Dodaję to co mam aktualnie w lodówce czy do szybkiego zużycia.
Ta ilość sos starczy na sałatkę z
1/2 średniej kapusty pekińskiej, 
1/2 cebuli, małej marchewki, 
1-2 ogórków konserwowych lub 2-3 patisony konserwowych, 
 zielona cebulka do posypania i koloru


 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)