4 lipca 2014

Faszerowane roladki wieprzowe

Bardzo lubię rolady, bo można w nich schować dużo i wcale nie muszą to być tradycyjne składniki.
U mnie był to bób i powiem Wam, że smakowały wszystkim:)
Miałam bób swojski ekologiczny i świeżo zerwany- taki gotuje się bardzo szybko i właściwie można go jeść razem ze skórką-ja niestety muszę obierać ze względu na małą, ale smak takiego jest nie powtarzalny.,





Składniki:
4 plastry schabu
250 g bobu
80 g boczku wędzonego
1/2 cebuli
2 łyżki bułki tartej
masło
1 łyżeczka musztardy
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo
1 jajko
bułka tarta i mąka do panierowania


Schab rozbijam dość cienko,  oprószam solą i pieprzem.
Bób gotuje się średnio około 8 minut, odcedzam i obieram ze skórki -mój doszedł w 6 i dlatego trzeba wcześniej sprawdzić jego miękkość.
Boczek i cebulę kroimy w kostkę i podsmażam- jeżeli boczek jest chudy dodaje łyżkę oleju.
Do zrumienionego boczku i cebuli dodaje 2 łyżki bułki tartej, chwilę przesmażam i odstawiam do wystygnięcia- potem mielę w maszynce do mięsa.
Do farszu z boczku, cebuli i bułki dodaje musztardę, dzielę na 4 części i rozkładam na mięsie.


Na górę układam po kawałku masła i bób- jego ilość będzie zależała od wielkości mięsa.


Zwijamy tak jak krokiety- w pierwszej kolejności boki, potem zwijamy w roladkę.


Każdy kawałek panierujemy w mące, jajku i bułce tartej
Smażę na gorącym oleju, ale na małym ogniu ze wszystkich ston.
Moje uwagi:
Polecam włożyć roladki na 8-10 minut do gorącego piekarnika, żeby doszły- nigdy nie wiadomo jaki schab nam sie dostał.
Można też opuścić panierowanie, wtedy roladki obtaczam w mące, obsmażam, podlewam odrobiną wywaru lub rosołu i duszę przez około 20 minut, a z powstałego wywaru robię sos np musztardowy, serowy lub koperkowy.
Smacznego!!


15 komentarzy:

  1. Oj Reniuś ja bym musiała się u Ciebie stołować, bo te moje zgagi zaraz by mi kazali wygrzebać bób , a to takie pyszności. Buziole :**

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie młoda wygrzebuje, ale to już jej strata- reszta bób bardzo lubi:)

      Usuń
  2. Bardzo fajny pomysł, żeby urozmaicić schab :) wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Pewnie są przepyszne, aż się zrobiłam głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny i bardzo smakowity pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Reniu u mnie wszyscy zjedliby wszystko i nic by nie wygrzebywali, bo jest pyszne i pięknie, zachęcająco wygląda całe danie. Bób, jak widać doskonale się sprawdził do faszerowania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmmm.... oddałabym życie za takie roladki!

    OdpowiedzUsuń
  7. Super nadziane! Wyglądają pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. mmmm takich to nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  9. Masz rację że takie roladki są fajne, a bobik ekologiczny to już teraz rarytas. Zal by było go nie wykorzystać. Pysznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)