11 marca 2014

Zielona grochówka

Za oknem przedwiośnie, co cieszy mnie ogromnie:) ale z drugiej strony brak czy cena niektórych warzyw również dość mocno odczuwam ja i moja kieszeń.
Na szczęście wybór mieszanek i samych warzyw mrożonych mamy tak duży, że mogę trochę urozmaicić nasze menu.
Grochówkę, taką tradycyjną robię rzadko- moja mała jej nie lubi,a tą zje, bo myśli że to cukiniowa:)dlaczego nie wiem- jak dla mnie dwa różne smaki:)nie ważne byleby zjadła.
Dzisiaj proponuję zieloną grochówkę z groszku mrożonego- jest delikatniejsza niż z grochu suszonego, ale równie pyszna i przede wszystkim szybka, bo wystarczy 20 minut


Składniki:
1 op mrożonego groszku
200 g boczku wędzonego
1/2 dużej cebuli
4 ząbki czosnku
1 1/2 litra wywaru z warzyw lub woda + 2 łyżki papki bulionowej
1 łyżeczka zielonej czubrycy
1 -2 łyżki majeranku
sól i pieprz do smaku

Groszek wrzucamy do wrzącego wywaru i gotujemy 10 minut.
Boczek kroimy w drobniutką kostkę i smażymy aż wytopi się tłuszcz- odsączamy na talerz.
Na patelnię dajemy pokrojoną w kosteczkę cebule i rumienimy na złoto.
Groszek miksujemy na krem.
Dodajemy boczek, cebulkę i przyprawy- gotujemy razem około 5 minut.
Podajemy z bagietką, a dla mięsożerców można podsmażyć kilka plasterków boczku
Smacznego:)

27 komentarzy:

  1. Pyszna to widać a ja czuję zapach przez kompa:) Fajny przepis i ważne , ze szybko się robi.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki:) faktycznie robi się ją bardzo szybko i nam bardzo smakuje:)

      Usuń
  2. O to to ja lubię...kremikowo i szybko.:) Sama do tej pory tak oszukuję i wiem jedno..nieważny skład, ważna nazwa. Mój syn nie lubi grzybów...ale jak zmielę suszone i dorzucę do sosu...to już przejdzie. A gdy pyta..jaki to sos? Sosowaty odpowiadam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe:) to tak jak ja :) mała ogórka w plasterkach np na kanapce nie zje - chyba że powiem że to cukinia, ale mizerie to wcina samą:)

      Usuń
  3. Świetny przepis. Nazwa mnie trochę zmyliła ... grochówka. A tu niespodzianka. Pyszna niespodzianka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ją nazwałam, bo jak inaczej? pozdrawiam cieplutko:)

      Usuń
  4. U mnie fasolowa u ciebie grochowa takie zupki to ja uwielbiam. Grochówka o tej porze roku mogę ją jeść co co drugi dzień :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie , dawno takiej nie robiłam , a według nie których osób taka zielona grochówka jest lepsza niż tradycyjna :)
    pozdrawiam serdecznie i wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaka świetna zupa! Super pomysł, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię zupy i chętnie taką zrobię.Pysznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chris polecam, ja też bardzo lubię zupy i ta nam bardzo smakuje:)

      Usuń
  8. Grochówka z groszkiem no,no ciekawy pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  9. Mój M.zjadłby sam cały gar takiej pysznej grochówy!

    OdpowiedzUsuń
  10. Taka zielona też pyszna :) moje dzieci bardzo lubią obie, więc nie mam problemu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję że moja też polubi obie wersje:)

      Usuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)