6 marca 2014

Kruche ciasteczka z nutą orzechów arachidowych

Jakiś czas temu wygrałam candy u Agnieszki a nagrodą był stempelek do ciasteczek:)
To moje drugie podejście do takich ciasteczek, za pierwszym rozpłynął się napis i choć zjedlismy je z smakiem do pokazania się nie nadawały.
Ciasteczka są bardzo kruche i dość słodkie, dlatego nie posypywałam ich już cukrem.
Myślałam o posmarowaniu dołu gorzką czekoladą, ale ta jak zwykle znikła, nim zdążyłam ją zaklepać.
Agnieszko jeszcze raz bardzo, bardzo dziękuję:)



Składniki:
200g mąki pszennej
100g mąki orzechowej ( z orzechów arachidowych)
5 łyżek cukru pudru
240 g masła ( koniecznie)

Mąkę przesiewam na stolnicę, dodaję rozdrobnione masło i  cukier.
Całość siekam tak długo, aż zrobi się kruszonka i bardzo szybko, ale dokładnie wyrabiam rękami, do połączenia się składników
Ciasto wkładam do woreczka i schładzam w lodówce około pół godziny.
Po tym czasie wałkuję lekko podsypując mąką na grubość 0,5 centymetra ( maksymalnie!!) wykrawam ciasteczka szklanką a potem dopiero stempluję:) Wy możecie nadać ciasteczkom dowolne kształty.
Ciasteczka przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i  wkładam do piekarnika nagrzanego  do 190 st  na  17-20 minut.
Zostawiam do całkowitego wystudzenia
Smacznego!!


28 komentarzy:

  1. Moje gratulacje Reniu...stempelki dodają uroku takim ciasteczkom. Wyglądają tak... "poważnie" :) Miłego dnia życzę, zaraz spadam popracować :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki Eluś, :) i dodam , ze dzieciaki mają fajna zabawę:)

      Usuń
  2. jakie fajne te ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No to się nastemplowałaś :) Tyle ciasteczek! Śliczne. Lubię ciasteczka o smaku migdałowym, więc chętnie zjadłabym. Ale póki co ten jeden zabieram na spróbowanie :) Ummmm, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu wrobiłam w stemplowanie dziewczyny:) a co :))

      Usuń
  4. oo wyglądają przepięknie :))!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. prawda:) też mi się podobają, a jeszcze bardziej moim łasuchom:)

      Usuń
  6. Renatko ciacha wyglądają super... fotki też :)
    ja akurat moje piekę z mąki pełnoziarnstej z dodatkiem miodu... najlepiej wychodzą mi pierniki... polecam :)
    pozdrawiam i życzę słodkiego smacznego :)
    aga :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierniczki- będę musiała wypróbować:) a dzięki pieczątce nie będę musiała je dodatkowo ozdabiać:)

      Usuń
  7. Gratuluję wygranej :) Ciasteczka wyszły idealne !!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie piękne stempelki. Jestem pod wrażeniem. Ciacha cudne do pochrupania :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki Madziu:) a chrupią się błyskawicznie:)

      Usuń
  9. Ciasteczka ostemplowane zawodowo, zdradź tajemnicę, jak Ci się to udało, że nie rozpłynął się napis, tym razem. Chciałabym wykorzystać Twoje ciasteczka i metodę stemplowania u siebie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę:)pierwsze zrobiłam zupełnie inne ciasto, ciasto wałkowałam na 0,5 cm, wykrawałam szklanką i wybijała młoda tak żeby żeby się odcisnęły napisy, a stempelek zanurzała w mące.
      Ciastka przenosiłam na nożu:) i tyle:)

      Usuń
  10. Wyglądają bardzo profesjonalnie, a ten napis z pieczątki jest rewelacyjny.

    OdpowiedzUsuń
  11. Odpowiedzi
    1. Joasiu prostota często jest lepsza tak jak i w tych ciasteczkach:)

      Usuń
  12. Urocze ciasteczka, idealne do herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  13. smacznie wyglądają te ciasteczka :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)