8 marca 2014

Bitki ala gyros

Właściwie miało być ciasto na to nasze święto, ale pomyślałam ,że przepis na szybki obiad też się przyda, a naszym panom przypadnie do gustu.
To pyszne danie- i coś zupełnie innego od naszego tradycyjnego schabowego. a robi się w przysłowiowy kwadrans


Składniki:
8 plastrów schabu b/k
cebula
4-5 ząbków czosnku
2 łyżki przyprawy gyros
mąka do oprószenia
olej do smażenia
1/2 litra bulionu/wywaru warzywnego/ rosołek

Jeżeli będziecie używać rosołku to rozpuszczamy go 1/2 l ciepłej wody.
Schab rozbijam tłuczkiem do mięsa, nie za cienko.
Każdy kawałek solę i  posypuję pieprzem, a następnie oprószam mąką.
Obsmażam na gorącym oleju i przekładam do rondla w którym będzie się mięso dusić, dodaję przyprawy i podlewam bulionem ( ja miałam rosół drobiowy)
Duszę do miękkości około 20 minut, a szybkowar 8-10 minut ( sprawdźcie czy w takiej postaci Wam odpowiada)
Uduszone mięso wyjmuję, powstały sos miksuję na gładko i gotowe:)
Smacznego!!



14 komentarzy:

  1. Masz Rację Reniu, bitki to pyszne mięsko. Mniam, mniam, pyszności :)
    Dużo słoneczka i radości na ten weekend życzę Tobie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również pozdrawiam i życzę słonecznego i udanego wypoczynku:)

      Usuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie, no i wszystkiego najlepszego w dniu naszego święta. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i również przesyłam życzenia:)

      Usuń
  3. Kolejny blog gdzie króluje schabik i co jeden to smaczniejszy ,Twój wygląda bardzo apetycznie
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo schab to pyszne i chude mięsko i można robić go na wiele sposobów:)
      Miłego wieczoru, pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Bitki u Kobitki :) Piękne kotleciki Reniu i pewnie bardzo smaczne. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie fajne bitki, na obiad świetny pomysł:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. O jaki świetny pomysł na obiad! Wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)