3 lutego 2014

Roladki schabowe w sosie orzechowym

ale w nowej odsłonie i jak to często u mnie na winie:)
Miałam zrobić sobie sałatkę z rukoli i sera pleśniowego, ale mała zjadła połowę opakowania  sałatki.
Nie mam zbyt często dojścia do takich sałat i wiadomo, że trzeba je zjeść dość szybko ale na myśl mi nie przyszło, że aż tak małej posmakuje:)
Z tego co zostało zrobiłam roladki z sosem orzechowym- PYCHA!!
Do farszu w roladkach dodałam smalczyk "Smakowita pajda" z cebulą i jabłkiem, która zaskoczyła mnie swoim smakiem, mimo że jest w 100% smalcem roślinnym niczym nie ustępuję jego mięsnemu imiennikowi.


Składniki:
roladki:
8 niezbyt dużych kawałków schabu
50 g żurawiny
50g boczku wędzonego
6 orzechów włoskich
100g sera pleśniowego ( niebieskiego)
2 łyżki " Smakowitej pajdy" z cebulką i jabłkiem
cebula
pieprz do smaku
odrobina mielonego kminku

sos orzechowy:
0,5 l wody
serek topiony duży ( 100g)
50 g orzechów włoskich
1 łyżeczka mąki
łyżeczka maggi
2 ziarenka ziela angielskiego
liść laurowy
sól i pieprz do smaku

Boczek i cebulę kroję w drobną kostkę.


Na patelni wytapiamy boczek ale nie na twarde skwarki, na tym samym tłuszczu rumienię cebulę- studzę.
Żurawinę zalewam odrobiną gorącej wody i zostawiam do namoczenia.
Rozdrabniam nożem orzechy ( można je zmielić )
Schab rozbijam bardzo cienko i najlepiej przez woreczek.
Posypuję pieprzem, nie solę już, boczek i ser są wystarczająco słone.
Boczek i cebulę mielę w maszynce do mięsa, dodaję smalczyk "Smakowita Pajda", odsączoną żurawinę, orzechy i doprawiam pieprzem.
Mielony boczek z cebulą wyszedł dość suchy i obecność smalczyku była konieczna- raz że roladki były soczyste, dwa że oddał im swój smak:)


Farsz rozkładam na mięsie, na górę układam rukolę i zwijam ciasno roladki- można spiąć wykałaczkami lub szpilkami, ale nie powinny się rozwinąć.


 Roladki oprószam mąką i obsmażam na gorącym oleju na rumiano.

Sos:
Orzechy podprażam na patelni.
Ser rozpuszczam w wodzie ( przy pomocy blendera ) dodaję orzechy i miksuje na gładko.
Wlewam do mięsa dodaję przyprawy i duszę około 10-15 minut.


I gotowe:)

 Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.



12 komentarzy:

  1. Super nadzienie z rukolą, ser orzechy. Same dobre rzeczy dodałaś. Jeszcze takich nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu to polecam- sos orzechowy jak dla nas jest obłędny:)

      Usuń
  2. fajne takiej wersji to ja jeszcze nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Avrea bo to mój pomył na posprzątanie lodówki:)

      Usuń
  3. Reniu, doskonały pomysł na takie nadzienie. A roladki tak równiutko zwinęłaś, że miło popatrzeć. Pięknie wyglądają. Apetycznie...

    OdpowiedzUsuń
  4. Renia!!! co moje piękne oczy widzą...Ty coraz częściej sięgasz po żurawinę. :) I dobrze to bardzo zdrowy i smaczny owoc. A w konkursie życzę powodzenia. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eluś Tobie również życzę powodzenia:) co do żurawiny to przecież napisałam, że musiałam posprzątać lodówkę:))
      ale tak serio to staram się, bo moje dziewczyny ją lubią a lepiej żurawina niż cukierki:)

      Usuń
  5. Bardzo fajne nadzienie, roladki wyglądają pysznie.
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w konkursie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne te roladki! Sos orzechowy? Ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)