Google+ Followers

1 lutego 2014

Klasyczna szarlotka

teściowej:) bo to od niej dostałam ten przepis i choć wiele innych wypróbowałam to ten jest naszym ulubionym przepisem.
Przepis jest dość stary i zawsze się udaje:)


Składniki:
250g cukru
250 dag masła lub palmy
500g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
3-4 łyżki gęstej śmietany
dodatkowo:
1 kg jabłek
50 g masła lub palmy
2 łyżki cukru ( można ominąć jeżeli jabłka są słodkie)
2 łyżeczki mielonego cynamonu ( można więcej jeżeli lubicie)

Jabłka obieram i ścieram na dużych oczkach tarki do warzyw.
Przekładam do garnka, dodaję masło i prażę od 10-15 minut, tak długo, aż odparuje sok z jabłek.
Pod koniec można dodać cukier i cynamon- całość studzę.

Wszystkie składniki ciasta szybko łączę ze sobą i schładzam w lodówce minimum 1/2 godziny.
Odkrawam około 1/4  ciasta i odkładam na bok do dekoracji, a resztą wylepiam posmarowaną blachę do pieczenia, nakładam jabłka i dekoruję paseczkami np w szachownice:)


Ciasto piecze się w 180 st przez około 35-40 minut, aż boki ciasta będą odchodzić od blachy i zawsze sprawdzam patyczkiem:)
Na koniec  posypuję cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Smacznego!!

23 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, ale lepiej smakuje niż wygląda:)

      Usuń
  2. fajny pomysł z tymi serduszkami w kratce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a to już pomysł i wykonanie moich dziewczyn:)dziękuję:)

      Usuń
  3. Reniu, wiesz czym nas zadowolić. Tak fantastyczna szarlotka i jeszcze dla oczu ładny widok z ozdobnikiem. Bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Krysiu, choć do Twojej jej daleko:)

      Usuń
  4. Jakie arcydzieło :) podziwiam Cię Reniu za cierpliwość. Nigdy nie miałam serca do robienia kratek..a tu jeszcze takie małe cudeńka. Buziole.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. E, tam:) szarlotka musi być w kratkę:)

      Usuń
  5. Już czuję jej zapach:) Pyszności:) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak jabłka i cynamon nie dość, że to pyszne połączenie to i pachnie w całym domu:)

      Usuń
  6. Prześliczna ta szarlotka :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. lubię jabłeczniki z tą krateczką z ciasta na górze bo sama takiego nie robię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest to dość czasochłonne ale ja tak lubię:) też:)

      Usuń
  8. Szarlotki to moja słabość i ciasto z 1 miejsca listy słodkości. Ozdobiłaś ją ślicznie krateczką i tymi pięknymi serduszkami. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję:) chyba jest mało osób, które nie lubią szarlotki:)

      Usuń
  9. Piękna krateczka, serducha też. Narobiłaś się. Dopracowana w każdym calu :-) porywam kawałeczek

    OdpowiedzUsuń
  10. mmmmmmmmmmmmmmmmmmm...
    uwielbiam szeczególnie na ciepło :)
    aga :D

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)