10 stycznia 2014

Pulpety z sosem pieczarkowym

Wczoraj podałam przepis na paluchy, dzisiaj obiecane pulpety



Składniki:
 Pulpety
800 g mielonej łopatki
1 cebula
1 kajzerka ( namoczona w mleku, odciśnięta i zmielona razem z mięsem)
2 jajka
3 łyżki maggi w płynie
sól i pieprz do smaku
kopiata łyżeczka suszonego czosnku
10 małych pieczarek
mąka do obtaczania

Sos pieczarkowy.

300 g pieczarek
łyżka mąki pszennej
1 litr wywaru warzywnego
1/3 szklanki śmietany 
2 łyżki zielonej pietruszki
łyżeczka majeranku
2 łyzki masła lub 3 oleju



Pulpety
Cebulkę kroję na kosteczkę i smażę na rumiano.
Pieczarki myję i obsmażam  nie jest to konieczne ale smaczniejsze:)


Do mięsa dodaję resztę składników( oprócz pieczarek) i dokładnie wyrabiam na gładką masę.

Mięso dzielę na 10 części, formuję placuszek, nakładam pieczarkę

 i dokładnie zaklejam tworząc pulpecika.

Każda kulkę obtaczam w mące i wkładam do gorącego sosu.

Sos
Pieczarki obieram i kroję na plasterki, obsmażam na maśle.

Dodaję mąkę i chwilę razem przesmażam.
Pieczarki i mąkę zalewam zimnym wywarem i doprowadzam do wrzenia.
Doprawiam sos a następnie wkładam pulpety i gotuję na małym ogniu 25-30 minut.
Na koniec dodaję śmietanę, majeranek i pokrojoną natkę pietruszki.


Smacznego:)





18 komentarzy:

  1. Fajny pomysł z ta pieczarką w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I tak Reniu zrobiłaś pulpeciki z fajną niespodzianką. Podoba mi się ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podobają mi się i kotleciki i kluseczki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglądają i z pieczareczkami cudnie muszą smakować :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudne te pulpeciki :) Lubię takie obiady :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)