Google+ Followers

9 stycznia 2014

Paluchy z kaszy kuskus

Pulpety jak to pulpety każdy ma swój przepis (ja swój podam jutro, muszę powtórzyć zdjęcia)
Moje podałam w sosie pieczarkowym i kluskami z kaszy kuskus.
Kluski, ale z kaszy manny gotowała dawno temu moja mama,  przepis gdzieś zapodziała, a nie pamięta juz dokładnych proporcji, dlatego tak trochę na wyczucie robiłam dzisiaj i wyszły pyszne:) lepsze od grysikowych



Składniki:

Kluski z kaszy kuskus

200g kaszy
1/8 kostki masła
pęczek zielonej pietruszki
2 jajka
6 -7 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej





Kaszę wsypuję do garnka i zalewam wrzącą wodą, tak nie cały centymetr powyżej kaszy.
Dodaję masło i mieszam do rozpuszczenia masła.
Odstawiam do przestygnięcia, następnie dodaję  jajka i posiekaną pietruszkę.


Doprawiam solą i pieprzem ( pieprzem dość mocno)
Następnie dodaję obie mąki i dokładnie wyrabiam masę.
Małymi porcyjkami na stolnicy posypanej mąką roluję ciasto, lekko dociskam i kroję na 5 cm kawałki.

Kluski wkładam do wrzątku i gotuję 4 minuty od wypłynięcia.


 Smacznego:)








14 komentarzy:

  1. Ciekawe rozwiązanie nigdy nie jadłam w takiej postaci kus-kus :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joasi wypróbuj :) ja za nią nie przepadam wolę jęczmienną, ale na te kluchy jest lepsza:)

      Usuń
  2. Muszę kiedyś wypróbować Twój przepis, bo jest bardzo smakowity:))

    Pozdrowienia!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam:) mała zjadła resztę na kolację i jeszcze burczała że mało:))

      Usuń
  3. I wiesz coś Ty Renato zrobiła? Przypomniałaś mi paluchy mojej babci...eh wspomnienia. Muszę pogrzebać w pamięci i zrobić, może też będą tak smakować jak kiedyś. :)
    Piękne, pyszne danie. Buziole

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I właśnie o to chodzi coby stare przepisy nie zapomnieć:) coraz więcej na blogach przepisów dziwnych, innych i nie naszych- nie mówię że są złe, bo sama próbuje, ale tradycyjna polska kuchnia ginie w ich gąszczu

      Usuń
  4. świetne takie kluseczki :) aż nabrałam ochoty!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jadłam takich klusek. Przepis wydaje się być ciekawy Reniu. Więc w zastępstwie ziemniaczków chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieki Krysiu:0 mnie już ziemniaki bokiem wychodzą i tak sobie kombinuje:)

      Usuń
  6. Znakomite:)podobne nieco do moich z płatków owsianych:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, nie widziałam już biegnę popatrzeć:)

      Usuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)