11 grudnia 2013

Świąteczny biszkopt z makiem

przepis na to ciasto dostałam 10 lat temu od koleżanki z pracy i muszę przyznać, że zawsze wychodzi i znika w oka mgnieniu.
Biszkopt z świąteczną  nutą maku -  lżejsza wersja makowców co przy tak suto zastawionych stołach ma dla mnie ogromną zaletę.

Składniki:

biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
4 łyżki oleju rzepakowego
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa makowa
1 1/2 szklanki maku
3/4 szklanki cukru
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka palmy
olejek migdałowy ( niekoniecznie)

Polewa:
1/2 kostki palmy
3 łyżki mleka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao

Ciasto:
Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia.
Oddzielam białka od żółtek i białka ubijamy z szczyptą soli na sztywno.
Do ubitych białek delikatnie dodaję cukier, po jednym żółtku i już mieszając ręcznie po łyżce mąki.
Masę wylewam na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w temperaturze 175stopni około 35 minut.
Ciasto musi się lekko przyrumienić, sprawdzamy suchość patyczkiem.

Masa.
Mak zalewam wrzątkiem- tak by był cały przykryty wodą 1 centymetr powyżej.
Całość mieszam i odstawiam na 20 minut.
Po tym czasie mak stawiam na ogień, zagotowuję i odstawiam do wystudzenia.
Odlewam wodę i zimny mak dwukrotnie mielę w maszynce.
Jajka ubijam  z cukrem, dodaję mąkę i zapach.
Rozpuszczam  i zagotowuję margarynę i nie zdejmując z ognia dojdę masę makową.
Masę przez chwilę jeszcze podgrzewam i gorącą przekładam na rozkrojony biszkoptowy blat.

Polewa:
Rozpuszczam palmę i dodaję pozostałe składniki.
Gotuję wszystko razem do połączenia składników i zgęstnienia masy- 5-7 minut.
Ciepłą polewę wylewam na ciasto.
Ciasto w skromnej oprawie, ale przygotowane do wyjazdu na Wigilijkę w pewnym stowarzyszeniu:)
Smacznego!!


20 komentarzy:

  1. Hihihi a ja znowu obiad jem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, tak. Przyda się lekkie ciasto na święta. Świetny przepis. A ciasto wygląda na takie "wypasione" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Krysiu :) zniknęło w ekspresowym tempie i panowie orzekli że śmierdziało ..... malizną:)

      Usuń
  3. Makowiec prezentuje się rewelacyjnie :)
    P.S dziękuję za radę :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale piękny, u ciebie już świętami pachnie, super :-) ciacho na medal z makiem

    OdpowiedzUsuń
  5. Matko jak ja lubię mak i jego wypieki pod każdą postacią. Piękny placek Reniu...ja mam w planach wersję "tortu" z maku na święta. Przepis chodzi mi po głowie ale jeszcze nie jest sprecyzowany. Jak się uda, po świętach się pochwalę. Buziole:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię takie nieklasyczne propozycje klasycznych ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie przesadzaj z tą skromnością.Pysznie wyszedł i tak też wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto w sam raz do popołudniowej kawy, prosiłabym kawałeczek na wynos :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)