3 października 2013

Mielone z niespodzianką

Przepis z wykorzystaniem kaszy która została nam np. z wczorajszego obiadu :)


Składniki
500g mielonej łopatki
2 jajka
2 łyżki musztardy
sól, pieprz do smaku
1/2 szklanki bułki tartej
Farsz
1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
1/2 dużej cebuli
4 łyżki oleju
60g żółtego sera
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

Do mięsa dodaję jajka, musztardę, sól, pieprz i bułkę tartą i dokładnie wyrabiam rękami.


Drobno kroję cebulę do farszu, podsmażam na oleju na rumiano, dodaję do niej kaszę i chwilkę jeszcze smażę.
Do wystudzonej cebuli i kaszy dodaję ser żółty i dość mocno przyprawiam pieprzem i solą.
Mokrymi rękami formuję placuszek z mięsa,

 nakładam farsz i drugim placuszkiem przykrywam.

Dokładnie zlepiam brzegi i formuję podłużne kotleciki.


Każdy kawałek obtaczam w y bułce tartej i smażę na rumiano.
Smacznego!!

6 komentarzy:

  1. Ale sprytnie to zawinęłaś :) Bardzo mi się ten farsz podoba. Lubię kaszę, więc chętnie też ją włączę do moich kotletów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Za kaszą nie przepada, ale robiłam z ryżem i grzybami..też smakowite.
    Renia...ale zabawy z tym jest...prawda? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Elu jest, ale gdybyśmy nie lubiły tego to czy byłybyśmy tu? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też robię takie niespodzianki są super :-) w mielonych

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)