Google+ Followers

4 października 2013

Racuchy jaglane z owocami

Witam Was kochani cieplutko :)
Dzisiaj nam pyszne, chrupiące racuszki, które możemy podać zarówno na śniadanie, obiad czy kolację


 Składniki:
Placki
szklanka mąki jaglane ( pełna)
2 jajka
1/4 szklanka mleka
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1 duża brzoskwinia
1/8 ( ok 20 g ) masła
Dodatkowo
serek homogenizowany lub twaróg
jagody
olej do smażenia

Masło roztapiamy i studzimy.
Brzoskwinię wkładamy na chwilę do wrzątku, potem do zimnej wody i obieramy ze skórki,
Wyciągamy pestkę, a miąższ bardzo drobno kroimy
Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywno.
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mleko, mąkę  i proszek do pieczenia.
Dokładne mieszamy.
Dodajemy brzoskwinię i białka- teraz juz mieszamy delikatnie.
Smażymy na ciepłym oleju na małym ogniu , na rumiano.
Podajemy posmarowane serkiem i polane musem z jagód

8 komentarzy:

  1. Bardzo lubię jaglaną, to i smaka zrobiłaś i te owocki pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba korzystać z ostatnich naszych i świeżych :)

      Usuń
  2. Z kaszą moi nie chcą jeść, jak zrobiłam musiałam sama zjeść. Ale za to z ryżem już chętniej.

    OdpowiedzUsuń
  3. Elu, ale kasza jest nie wyczuwalna :)
    Moi pochłonęli je

    OdpowiedzUsuń
  4. Smaczne racuszki. Dawno takich nie jadłam. Ale muszę wypróbować z kaszą i z dodatkiem owoców. Ciekawa jestem smaku. Świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu wypróbuj koniecznie z serkiem i owocami:)
      Ciekawa jestem czy będą smakować:)

      Usuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)