Google+ Followers

2 października 2013

Dorsz w cieście piwnym

Za rybą nie przepada moja najmłodsza i żeby coś zjadła muszę zmieniać panierki do ryb
Dzisiaj padło na ciasto piwne, a oto mój przepis :)


Składniki:
filet z dorsza
mąka
Ciasto
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki piwa
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli ( w/g własnego smaku można dodać więcej)
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
1 płaska łyżeczka czerwonej papryki
dodatkowo
olej do głębokiego smażenia

Filet jeżeli jest mrożony rozmrażam, dokładnie osuszam ręcznikami kuchennymi, kroję na kawałki ( u mnie paluszki o szer 2 cm) i panieruję w mące.
Składniki na ciasto dokładnie mieszam.
Każdy kawałek ryby zamaczamy w cieście i smażymy w gorącym oleju- ja smażę w wysokim garnuszku litrowym, ale można też w frytkownicy.


Smacznego!!
Pozdrawiam wszystkich zaglądających i nieustannie zachęcam do wzięcia udziału w rozdawajce :)

6 komentarzy:

  1. Kiedyś jadłam rybę w takim cieście. Bardzo mi smakowała. Ale nie miałam przepisu. Teraz skorzystam Reniu z Twojego przepisu i zrobię taką pyszną (mam nadzieję), jak Twoja :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Krysiu koniecznie spróbuj, najlepiej z dorszem.
    Nam bardzo smakowało i jestem bardzo ciekawa Waszych opinii:)
    Pozdrawiam bardzo cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ryb za bardzo nie lubię, ale ciasto piwne uwielbiam i jak mnie najdzie maczam w nim co popadnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto piwne bardzo ale to bardzo mi sie podoba. Ja już lubię twojego dorsza a jeszcze go nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)