Google+ Followers

16 października 2013

Krupnik z opieńkami

Witam wszystkich bardzo serdecznie, a szczególnie nowe obserwatorki- mam nadzieję, że moja kuchnia spodoba Wam się na tyle, że zostaniecie ze mną na dłużej :)
Znowu opieńki, ale jak wiadomo grzyby trzeba zjeść szybko, ale dziś dla odmiany z zupą.
Gęsty, treściwy i pyszny krupnik- właściwie wystarczyłby na obiad, ale moim muszą mieć dwa dania i już :)

Składniki.

300 g chudej łopatki wieprzowej
200 g opieńki miodowej
4 ziemniaki
6 łyżek kaszy jęczmiennej
2 marchewki
pietruszka
1/4 selera
kawałek pora
3 łyżki gęstej śmietany
2 ząbki czosnku
4 ziarenka ziela angielskiego
liść laurowy
sól, pieprz i suszony czosnek do smaku

Łopatkę kroję w kostkę, obsmażam szybko na oleju, zalewam 2,5 litrami wody.
DodajE obrane i umyta warzywa (oprócz pora i ziemniaków) i przyprawy- ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i sól.
Wszystko razem gotuje około 30 minut.
Opieńki moczę w ciepłej osolonej wodzie przez 15 minut.
Odcedzam i blanszuję przez 2-3 minuty we wrzątku- odcedzam. 
Z wywaru mięsnego wyjmuję warzywa ( mogą być podstawą do sałatki) dodaję pokrojone w kosteczkę ziemniaki i opłukaną kaszę.
Teraz też dodaję grzyby ( można je pokroić w paski),czosnek i pokrojony w talarki por.
Wszystko razem gotuję jeszcze przez 10-15 minut, w zależności od gatunku ziemniaków.
Pod koniec wlewam zahartowaną śmietanę i doprawiam do smaku.


Smacznego!!

6 komentarzy:

  1. Krupnik z grzybkami? Czemu nie? Musi mieć aromatyczny smak. Już go czuję. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  2. Z opieńkami nie robiłam i nie jadłam. Ale jak gotuje zawsze dorzucam odrobinę suszonych. Bez grzybów nie pa prawdziwego krupnika.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna , fajna jesienne zupka coś dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)