14 października 2013

Dorsz w chrupiącej panierce z surówką wielowarzywną

Jesienią zaczynają się przeziębienia, dzieci przynoszą różne wirusy i to teraz zaczynam serwować moim bliskim wszelkiego rodzaju surówki- dzisiaj do obiadu surówka wielowarzywna.
Szybki i prosty przepis, a sama ryba jest soczysta w pysznej chrupiącej panierce składającej się z płatków kukurydzianych i ser.


Składniki:
2 filety dorsza ( 500g)
sól i pieprz cytrynowy

Do panierowania:
jajko
mąka
100g płatków kukurydzianych
80g ostrego żółtego sera

Surówka:
duży por ( biała część)
duża lub dwie małe marchewki
1/2 selera
2 jabłka
3 ogórki konserwowe
sól, pieprz do smaku
3 łyżki oleju

Rzadko mam dostęp do świeżej ryby, a mrożoną rozmrażam na durszlaku, osuszam ręcznikiem kuchennym.
Ser starłam na małych oczkach tarki do warzyw.
Płatki kukurydziane i ser przez chwilę miksuję razem


Płaty kroję rybę  na mniejsze kawałki i przyprawiam solą i pieprzem cytrynowym.
Każdy kawałek panieruje kolejno w mące, rozmąconym jajku i mieszance kukurydzianej i sera.
Smażę na oleju na złoty kolor.
Obraną marchewkę i seler ścieram na dużych oczkach tarki warzywnej, a jabłka i ogórki na dużych.
Pora  drobno kroję na półtalarki.
Wszystkie warzywa łączę razem.
Dodaję olej, doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Najlepsza jest po godzinnym leżakowaniu w chłodnym miejscu.
Pozdrawiam wszystkich i życzę smacznego !!



4 komentarze:

  1. Ryba w takiej panierce? Nie robiłam . Przy najbliższej okazji spróbuję. A surówkę do tego dobrałaś bardzo smaczną. Tak, masz rację trzeba teraz nam więcej warzyw z witaminami. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  2. Krysiu polecam, nam bardzo smakuję :)
    Pozdrawiam I miłgo dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna rybka, i ta panierka chrupiąca. Uwielbiam dorsza a jeszcze tak fajnie podany to już głodna się robię

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)