7 października 2013

Ciasto kokosowe

Witam wszystkich bardzo serdecznie:)
Dzisiaj pokażę Wam jeden z moich najstarszych przepisów i według nas jedno z najlepszych ciast ucieranych.
Ciasto, które nie wyróżnia się wyglądem, właściwie jest nijakie, ale pyszne i polecam wszystkim lubiącym kokos.

Składniki:
150 g cukru
200g mąki pszennej
150g palmy
3 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki gęstej śmietany
Na górę
200-250 g wiórków kokosowych
150g cukru
150g masła
8łyżek mleka
1 jajko
Zaczynam od przygotowania kokosu na górę ciasta.
Mleko zagotowuję z cukrem i masłem.
Wsypuję cały kokos- mieszam i gotuję jeszcze około minuty.
Całość studzę.
Po wystudzeniu dodaję 1 całe jajko- ucieram do połączenia
Ciasto dół
Oddzielam żółtka od białek.
Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno.
Palmę ucieram bardzo dokładnie z cukrem, dodaję żółtka i śmietanę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Na koniec dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam.
Ciasto przekładam na blaszkę o średniej wielkości, wysmarowaną tłuszczem a na górę wykładamy masę kokosową.
Można wykorzystać dużą blaszkę- ciasto będzie tylko troszkę niższe.
Ciasto piecze się w piekarniku nagrzanym do 180st na złocisty kolor ( około 30-35 minut)

Koniecznie trzeba sprawdzić suchym patyczkiem!

Smacznego!!



6 komentarzy:

  1. Do kawki poproszę kawałek, z owocami wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo proszę, częstuj się :) szkoda,że to już ostatnie świeże owoce:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach, ciasta ucierane zawsze się sprawdzają. A Twoje to jeszcze dodatkowo pięknie wygląda, bo jest takie lekkie i ten....kokos hmm. Bardzo lubię :))

    OdpowiedzUsuń
  4. to ciasto jest genialne, smaczne, pyyyszne, zrobilam, sprawdzilam, udalo sie za pierwszym razem, dzieki za przepis!!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało:) pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Wyszło przepyszne,na pewno będę robić je częściej

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)