7 września 2013

Sok z aronii z sokownika

Dostałam od teściów 5 kg aronii i choć za nią nie przepadam zrobiłam z niej sok
Aronia  uwalnia organizm od toksyn, pomaga  w leczeniu chorób krążenia, obniża ciśnienie krwi, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, przeciwdziała krwawieniu (np. z żołądka w chorobie wrzodowej), zmniejsza też napięcie nerwowe i stres.
Spożywanie przetworów z aronii łagodzi skutki chemio- i radioterapii, szkodliwego promieniowania komputera, uodparnia skórę na promieniowanie UV i łagodzi dolegliwości w chorobach trzustki i wątroby.
A najważniejsze zawiera bogactwo związków biologicznie czynnych, w tym antocyjanów (ciemnych barwników) mających właściwości przeciwutleniające, a w konsekwencji hamujących procesy starzeniu



Składniki na sok

5 kg aronii
4 cytryny
2 pomarańcze
3,5 kg cukru

Aronię umyłam, wsypałam do sokownika, przesypując cukrem
Pomiędzy poszczególne warstwy ułożyłam cytrynę i pomarańczę - umytą sparzoną i pokrojoną w plastry.
Sok przelałam do wygotowanych słoików i pasteryzowałam 15 minut ( słoiki 330ml)

Pozdrawiam cieplutko:)


8 komentarzy:

  1. A moją aronię jakieś ptasiory zjadły, a było by ze 3 kg :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo bardzo lubię dżem z aronii...jest najlepszy na świecie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie się zapowiada za pozwoleniem zajże ty jeszcze.Miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  4. zaraz się biorę za sok

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)