Kapuśniak nie zawsze musi być z kapusty kiszonej, często robię
z słodkiej i taki wolą moje dzieci
300g kości wędzonych
150 g boczku wędzonego
marchewka
pietruszka
połowa selera
liść laurowy
5 ziarenek ziela angielskiego
sól, pieprz
majeranek
1/4 główki kapusty białej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 cebuli
4- 5 ziemniaków
2 ząbki czosnku
Kości i warzywa( oprócz cebuli) zalewam 1 litrem wody, dodaję przyprawy- ziele i liść laurowy- i gotuję przez ok 30 minut,w szybkowarze 10 minut
W drugim garnku drobno poszatkowaną kapustę i ziemniaki pokrojone w kostkę- zalewam 1 litrem wody, dodajeę sól i gotujemy przez 15 minut.
Boczek i cebulę kroje w kosteczkę- smażę do zrumieniania
Do kapusty przelewam wywar z kości, dodaje koncentrat pomidorowy i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Gotuje jeszcze przez 5 minut, dodaję dużo majeranku i doprawiam solą i pieprzem
Smacznego!!
Lubię zupy,a moi domownicy nie:( Takie paskudne zarazy. A tu pole do popisu takie duże;)
OdpowiedzUsuńElu- u mnie zupy bardzo lubią i musi być obowiązkowo :)
OdpowiedzUsuń