18 września 2013

Placki z kapusty kiszonej i ziemniaków

Placki podaję z gulaszem, ale można tez je jeść tak jak zwykłe ziemniaczane
Z tej porcji wychodzi 8 placków o średnicy ok 16 cm


250 g kapusty kiszonej
800 g obranych ziemniaków
3 jajka
cebula
2 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
sól, pieprz
płaska łyżeczka mielonego kminku
płaska łyżeczka suszonego czosnku

Kapustę bardzo mocno odciskam z soku i drobno kroje ( na 1 cm kawałki lub mniejsze)
Ziemniaki i cebulę ścieram tak jak na placki.
Do kapusty dodajemy ziemniaki , cebulą i przyprawy- sól, pieprz, kminek, czosnek oraz jajka i mąkę.
Dokładnie łączę ciasto.
Na  patelni o średnicy 16 cm smażę na rumiano cienkie placuszki.
Grubsze się łamią podczas obracania.
Z tej porcji wychodzi 8 placków

Życzę smacznego i pozdrawiam cieplutko:)

2 komentarze:

  1. Jak by to ktoś dla mnie ugotował to chętnie bym spróbowała :) ale kapustę w domu jem tylko ja :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak to jest z tą kapustą- u mnie też nie przepadają za nią, ale placki wszyscy zjedli i mlaskali:)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)