Można zmniejszyć ilość wody- my jednak lubimy dużo sosu, zwłaszcza jeżeli do gulaszu mamy placki ziemniaczane lub z kapusty kiszonej( przepis w kat.placuszki)
Składniki:
600g łopatki wieprzowej
10g suszonych grzybów
duża cebula
50 g koncentratu pomidorowego
1 l wody
łyżka maggi w płynie
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
łyżka papryki suszonej
3 łyżki mąki pszennej
Grzyby namaczamy w ciepłej wodzie.
Pokrojone w niedużą kostkę mięso smażę partiami na gorącym oleju.
Dodaję pokrojoną w drobną kostkę i razem jeszcze chwilę przesmażam.
Dodaję przyprawy wraz z koncentratem, namoczone grzyby, podlewam wodą i duszę wszystko razem do miękkości ( szybkowar 18-20 minut)
Pod koniec duszenia dodaję rozrobioną w 1/2 szkl.zimnej wody mąkę i
gotuję jeszcze 2 minuty.
Całość przyprawiam do smaku solą, pieprzem i ew suszonym czosnkiem
Smacznego :)
Uwielbiam grzyby, wczoraj przyniosłam mały koszyczek i zrobiłam sos na śmietanie, zanim wylądował na talerzu to połowę zjadłam :D buxiaki
OdpowiedzUsuńJoasiu ja też uwielbiam grzyby, tylko zbierać nie umiem:)
OdpowiedzUsuńu nas nie trzeba umieć :) wystarczy pod nogi patrzeć :D
OdpowiedzUsuń