4 września 2013

Całe pomidory w przecierze na zimę

 Przydadzą się w zimie zamiast kupnych w puszce



Składniki:

Pomidory- najlepsze są odmiany lima
suszona bazylia
suszony tymianek
płaska łyżeczka soli na każde 1/2 l przecieru


Ilość pomidorów dowolna.
3/4 z tej ilości przecieramy przez przystawkę lub sito.
Resztę pomidorów zalewamy wrzątkiem i obieramy skórkę i wkładamy do słoików, nie więcej niż 3/4 objętości.

Do każdego słoja wkładamy po kilka liści suszonych ziół.
Przecier zagotowujemy, solimy ,gotujemy 5 minut i wlewamy do słoików.
Słoiki 3/4 litrowe pasteryzujemy 35 minut, 1/2 litra 30 minut a litrowe 45minut
Jeżeli chcemy użyć świeżych ziół to najlepiej je pogotować razem z przecierem.

Pozdrawiam wszystkich cieplutko :)

3 komentarze:

  1. masz jakiś czarodziejski sposób na rozciągnięcie doby :) kiedy Ty to wszystko robisz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Joasiu przy obiedzie, ale mam mniej teraz czasu na inne rzeczy, niestety:(

    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też się przymierzam do pomidorów...ale dopiero w weekend teraz nie mam czasu.

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)