3kg pomidorów lima
4 kolorowe papryki
1 kg cebuli
3 kolby kukurydzy lub 1 puszka
1 puszka ananasa z syropem
Dodatkowo:
2 łyżki musztardy
2,5 szklanki cukru
5-6 ząbków czosnku
2 łyżki papryki słodkiej
1/ 2łyżeczki chili
3/4 szklanki octu 10%
2 łyżki soli
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka curry
Z pomidorów robię przecier ale wystarczy sparzyć, ściągnąć skórkę i usunąć pestki - kroimy w kostkę.
Cebule kroje w piórka i razem z pomidorami gotuje na małym ogniu 30 minut
Kukurydzę gotuję 15 minut w osolonej wodzie i odkrawam nasiona.
Można użyć dobrą kukurydzę z puszki.
Do pomidorów dodaję pokrojonego w kostkę ananasa i paprykę pokroją w dość grube kawałki oraz pozostałe składniki i przyprawy (oprócz mąki )i gotuję często mieszając następne 30minut.
Pod koniec w syropie z ananasa rozrabiam mąkę ziemniaczaną,
dodaję do sosu i gotuję jeszcze 5 minut.
Gorący sos wkładam do wyparzonych słoików i pasteryzuję około 20 minut.
Do sosu używam słoików 3/4 litra lub 1 litrowych
Wypróbowany sos przetrzyma nawet 2 lata w chłodnej spiżarni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)