24 sierpnia 2013

Sos słodko kwaśny do słoików

 Idealny sos na zimę w kilka minut można ugotować pyszny obiad.


3kg pomidorów lima
4  kolorowe papryki
1 kg cebuli
3 kolby kukurydzy lub 1 puszka
1 puszka ananasa z syropem
Dodatkowo:
2 łyżki musztardy
2,5 szklanki cukru
5-6 ząbków czosnku
2 łyżki papryki słodkiej
1/ 2łyżeczki chili
3/4 szklanki octu 10%
2 łyżki soli
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka curry
Z pomidorów robię przecier ale wystarczy sparzyć, ściągnąć skórkę i usunąć pestki - kroimy w kostkę.
Cebule kroje w piórka i razem z pomidorami gotuje na małym ogniu 30 minut
Kukurydzę gotuję 15 minut w osolonej wodzie i odkrawam nasiona.
Można użyć dobrą  kukurydzę z puszki.
Do pomidorów dodaję pokrojonego w kostkę ananasa i paprykę pokroją w dość grube kawałki oraz pozostałe składniki i przyprawy (oprócz mąki )i gotuję często mieszając następne 30minut.
Pod koniec w syropie z ananasa rozrabiam mąkę ziemniaczaną,
dodaję do sosu i  gotuję jeszcze 5 minut.
Gorący sos wkładam do wyparzonych słoików i pasteryzuję około 20 minut.
Do sosu używam słoików 3/4 litra lub 1 litrowych


Wypróbowany sos przetrzyma nawet 2 lata w chłodnej spiżarni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)