24 sierpnia 2013

Pulpeciki z okary

Pyszna przekąska , która jako jedyną z soi lubi moja najmłodsza
Okara to pozostałości po produkcji mleka sojowego, które z reguły się wyrzuca, a można je jeszcze spożytkować, między innymi na takie malutkie kotleciki lub pasztet, ale o nim wkrótce:)



Składniki:

500g okary
0,5 szklanki bułki tartej
łyżeczka zielonej czubrycy
łyżeczka suszonego czosnku1 jajko
mąka i bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

Zamiennie
-za zielona czubrycę można użyć przyprawy tzatziki
-za okarę soję ugotowaną i zmielona

Do okary dodaję bułkę tartą, jajko i przyprawy- dokładnie wyrabiam  i odstawiam do lodówki na min 30 minut.

Po tym czasie  formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego - musimy mocno uciskać rękami, jeżeli mimo to ciasto się rozpada dodaję jeszcze 2-3 łyżki bułki tartej.
Mąkę rozrabiam z wodą- powstaje zawiesina taka jak na naleśniki.
Pulpeciki wkładam do mąki, następnie do bułki tartej, dociskam panierkę i lekko spłaszczam.


Smażę na złoto na małym ogniu.
Podaję
- na zimno z sosem czosnkowym
- na ciepło z sosem np słodko kwaśnym (na zdjęciu)


Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)