Okara to pozostałości po produkcji mleka sojowego, które z reguły się wyrzuca, a można je jeszcze spożytkować, między innymi na takie malutkie kotleciki lub pasztet, ale o nim wkrótce:)
Składniki:
500g okary
0,5 szklanki bułki tartej
łyżeczka zielonej czubrycy
łyżeczka suszonego czosnku1 jajko
mąka i bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Zamiennie
-za zielona czubrycę można użyć przyprawy tzatziki
-za okarę soję ugotowaną i zmielona
Do okary dodaję bułkę tartą, jajko i przyprawy- dokładnie wyrabiam i odstawiam do lodówki na min 30 minut.
Po tym czasie formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego - musimy mocno uciskać rękami, jeżeli mimo to ciasto się rozpada dodaję jeszcze 2-3 łyżki bułki tartej.
Mąkę rozrabiam z wodą- powstaje zawiesina taka jak na naleśniki.
Pulpeciki wkładam do mąki, następnie do bułki tartej, dociskam panierkę i lekko spłaszczam.
Smażę na złoto na małym ogniu.
Podaję
- na zimno z sosem czosnkowym
- na ciepło z sosem np słodko kwaśnym (na zdjęciu)
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)