22 sierpnia 2013

Pizza wiejska cioci Czesi

Przepis na ciasto robię już od kilku lat i zmieniam tylko dodatki



Składniki:
300g mąki pszennej
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
płaska łyżeczka soli
3 łyżki oleju
50 g drożdży

dodatkowo:


boczek wędzony
ogórek kiszony
groszek konserwowy
papryka czerwona lub pomarańczowa
cebula
2-3 łyżki groszku konserwowego
pikantny sos paprykowo- pomidorowy ew ketchup
20o g sera żółtego
4-5 pieczarki
Sos
2 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku


 Ciasto:
Zagotowuję wodę, dolewam ją do zimnego mleka i rozpuszczam drożdże.
Do mąki, dodaję sól, olej  i rozczyn
Dokładnie wyrabiam ciasto.
Dużą blachę piekarnikową smaruję łyżką oleju i przekładam na nią rozwałkowane ciasto.


Lubimy grube ciasto dlatego zostawiam pizze na 1/2 godziny do wyrośnięcia.
Jeżeli ciasto ma być cienkie to nakładamy od razu sos paprykowo- pomidorowy i dodatki: paprykę boczek pokrojone w paski, ogórek i pieczarki w plasterki, cebulę w półplasterki ( cebulę warto choć przez chwilę przesmażyć na oleju) odsączony groszek.
Piekarnik nagrzewam do 180st C, wkładam blachę i piekę pizze przez 20 minut.
Po tym czasie posypuję serem i wkładam jeszcze na 5 minut, aż ser się rozpuści.
Sos
Majonez mieszam z jogurtem, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę i roztarty z szczyptą soli.
Sos można zrobić kilka godzin wcześniej i włożyć do lodówki

 Smacznego!!

2 komentarze:

  1. Ale bym zjadła pizzę...chyba muszę jutro coś pomyśleć w tym kierunku. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Elu polecam, bo jest pyszna i sprawdzona na wszelkie sposoby:)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)