21 sierpnia 2013

Kluski szlachcianki

Jest przy nich trochę pracy, ale polecam gorąco



 Składniki:
1kg obranych ziemniaków
100g boczku wędzonego
sól, pieprz
500g mąki pszennej
1/3 szklanki ciepłej wody
3 jajka

Z mąki, wody i 2 jaj zagniatam ciasto makaronowe i odstawiam do lodówki na około 30 minut.
Ziemniaki zcieram tak jak na placki ziemniaczane i  osączam na sitku.
Na gorącej patelni wytapiam 25 g boczku i dodaję ziemniaki.
Mocno przyprawiam solą i pieprzem- masa musi być wyrazista
Masę smażymy na małym ogniu, aż ziemniaki zrobią się lekko przejrzyste a na dnie patelni powstanie skorupa ( nie wyrzucam tylko zjadam, pycha:)
Całość lekko studzę, dodaję 1 jajko i  przy użyciu miksera dokładnie mieszam.


Ciasto makaronowe dzielię na 4 części, wałkuję na prostokąty o grubości 2-4 mm- posiłkuję się maszynką do makaronu, jest łatwiej i szybciej.


Na każdy prostokąt rozsmarowuję cienko masę ziemniaczaną i zwijam w ruloniki.



Przy użyciu noża z ząbkami kroję ruloniki w centymetrowe plastry.


W ten sposób przygotowane kluski gotujemy w osolonym wrzątku przez 10-15 minut
Im cieńsze ciasto, tym krócej gotujemy  kluski.
Podaję okraszone pozostałym boczkiem i zieloną cebulką lub szczypiorkiem.
Można je również serwować z sosem mięsnym lub grzybowym
Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)