31 sierpnia 2013

Krem z kukurydzy

Czasami prościej znaczy lepiej i jak dla nas tak jest w tym przypadku:)



Składniki:
2 kolby kukurydzy
1 łyżka kurkumy
2 kromki  chleba
1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne
1 1/2 litra płynu ( u mnie pół na pół woda z bulionem)
sól, pieprz do smaku

Ostrzem cienkiego noża dokładnie ścinam ziarenka kukurydzy.
Wlewamy wodę z bulionem ( nie polecam samego bulionu- zdominuje smak kukurydzy) i gotuję 20 minut.
Do zupy dodaję chleb ( 2 kromki średniego chleba orkiszowego) i dokładnie miksujemy całość.
Zupę przecieram przez sito, dodaje przyprawy- kurkum i pieprz cayenne i razem gotuję jeszcze ok 5 minut.
Do kremu można dodać śmietany
Zupa ma być lekko pikantna.


Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)