25 lipca 2013

Pesto pietruszkowo- bazyliowe

Nie lubimy oliwy z oliwek ani tez samych oliwek, dlatego  powstała wersja z naszym rodzimym dobrym olejem i pestkami słonecznika.
Moje pesto bardzo różni się od oryginału ale nam smakuje i to bardzo.


Pesto z natki pietruszki

Składniki:

1 pęczek natki pietruszki
25-30 listków bazylii
10 listków oregano
 40 g pestek słonecznika
20 g płatków migdałowych
3 ząbki czosnku
1/3 szklanki oleju
2 łyżki ostrego sera żółtego
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
Najlepsze są świrze zioła prosto z ogródka:)


Umytą natkę wraz z łodyżkami, bazylią i oregano rozdrabniam.
Dodaję przyprawy, sok z cytryny i czosnek i wszystko razem dokładnie miksuję.
Na końcu cienkim strumieniem wlewam olej i podprażone pestki słonecznika i płatki migdałowe.
Dodaję ser starty na małych oczkach tarki warzywnej, przyprawiam jeszcze do samku i mieszam z domowym makaronem.
Możemy też przechowywać pesto przez kilka dni zamknięte szczelnie w słoiku i zalany odrobiną oliwy.
Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)