Czasami mam za dużo bułek/ weka i robię z nich kluseczki do obiadu.
Moje córki lubią je bardzo w przeciwieństwie do mojego M ( mężą:)
Bułki/wek najlepiej żeby były takie dwudniowe, ale można je pokroić wcześniej i zostawić do przesuszenia.
Do klusek najlepiej podać wyrazisty sos, bo same w sobie są dość słodkie i mdławe.
Kluski z bułki ( porcja dla 4 osób)
Wek lub 7 bułek kajzerek - niecałe 400gr
szklanka letniego mleka- ok 250 ml
3 jajka
płaska łyżeczka soli
pieprz do smaku
opcjonalnie zielenina- pietruszka lub zielona cebulka
Bułki kroimy na kostkę, dodajemy jajka wymieszane z mlekiem, sól i pieprz
Mieszamy dokładnie do konsystencji kotletów mielonych
Dokładnie formujemy kuleczki wielkości piłeczki golfowej, - najlepiej zwilżać ręce zimną wodą
I gotujemy- góra 10-12 minut od wypłynięcia ( zależy od wielkości klusek)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)