4 listopada 2018

Kluski wrocławskie

Przeszukuję moje stare przepisy w poszukiwaniu takich które łatwo zmienić na te bezglutenowe i znalazłam ten, na kluski wrocławskie.
Wieki ich nie robiłam, a szkoda bo to świetny na wykorzystanie resztek.
Ziemniaki z obiadu i czerstwy chleb to chyba nie tylko mój problem, a tak łatwo zmienić go na coś pysznego.
Tym razem wykorzystałam biały chleb bezglutenowy na zakwasie, ale może to być każdy drożdżowy.
Najlepiej ( w/g nas) smakuje z gulaszem - tym razem z indyka, ale może być też i wieprzowy czy wołowy, ale można je też podać z skwarkami z boczku/ masłem i kefirem w letnie dni smakują wybornie



Polecam :)

Składniki:
200g chleba
500g ugotowanych ziemniaków
2 jajka
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej + trochę do formowania
sól i pieprz do smaku
kilka gałązek tymianku do gotowania ( można ominąć, choć uważam, że nadaje świetny smak)


Chleb kroję w kosteczkę i przesmażam na oleju/maśle do zrumienienia - tak jak grzanki.
Ziemniaki mielę , lub jeszcze ciepłe przepuszczam przez praskę i studzę odkryte, żeby odparowały.
Do ziemniaków dodaję grzanki i pozostałe składniki- dobrze mieszam, tak żeby grzanki były jednakowo rozprowadzone w cieście


Mąki dodaję w zależności od ziemniaków i stopnia odparowania, może to być mniej lub więcej niż 4 łyżki, ciasto na kluski ma być elastyczne ale łatwo dające się uformować.
Ręce oprószam mąką ziemniaczaną i formuję kluseczki wielkości  orzecha włoskiego.
Kluski wkładam do osolonego wrzątku z tymiankiem  partiami i tylko tak żeby woda lekko pyrkała przez 8-10 minut
Wyszło mi około 35 klusek i gotowałam na dwa razy po 9 minut.
Po ugotowaniu od razu podaję lub przelewam zimną wodą, a później chwilę odgrzewam w wodzie, lub obsmażam na boczku- pycha:)

Polecam:)


10 komentarzy:

  1. Reniu dzięki za przepis. Lubię takie kluseczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana pamiętam jak moja babcia robiła takie kluseczki, jejku jakie one były pyszne. Dziękuje kochana ci za ten przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie znam takich kluseczek, chętnie przetestuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takich jeszcze nie jadłam, ale bardzo mnie zaciekawił przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. taki kluseczek , to ja nigdy nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Do tej pory nie słyszałam o kluskach wrocławskich, połączenie chleba i ziemniaków brzmi ciekawie, chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale ciekawy przepis. Ja robiłam kluski z grzankami, ale to było ciasto z mieszanych ziemniaków(ugotowane i surowe) i nadziewałam je grzankami. Chętnie Reniu wypróbuję Twój przepis.
    Serdecznie Cię pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pierwszy raz widzimy takie kluski :D Jesteśmy ciekawe jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeszcze nie robiłam w wersji bg. Moja mama robi dla nas, ale...śląskie ;)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)