21 marca 2018

Pasztet z indyka

To kolejny przepis na pasztet domowy.
Inne znajdziecie tutaj(klik) 
najczęściej sa to proste pasztety na co dzień, ale i w wydaniu świątecznym też sie znajdzie:)
Dzisiaj przepis z mięsem mieszanym, ale równie dobrze możecie wykorzystać tylko mięso gotowane- będzie szybciej  i  zdrowiej
Pasztet jest z galaretką z granatu(klik), ale można spokojnie wykorzystać słoik żurawiny czy brusznicy


Składniki:

600g mięsa z indyka ( gulaszowe i podudzie)
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
ziele angielskie, liść laurowy
1-2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
dodatkowo już do pieczenia
1 cebula
20 oliwek zielonych
3 łyżki kaszy manny
6 łyżki oleju
2 łyżki musztardy
3 łyzeczki przyprawy kolonialnej(klik) (lub zamiennie pieprz ziołowy, papryka słodka i wędzona, suszony tymianek, bazylia)
 ew, sól i pieprz do smaku

Mięso gulaszowe kroję na kostkę, przesmażam na 2 łyżkach oleju, dodaję czosnek, sól i pieprz, podlewam 1/2 szklanki wody i duszę do miękkości.
Podudzie i warzywa zalewam 2 szklankami wody, dodaję liść laurowy, ziele angielskie sól i pieprz oraz czosnek i gotuję do miękkości ( wywar odcedzam i wykorzystuję dalej)
Oliwki siekam niezbyt drobno.
Cebulę kroję w kosteczkę, podsmażam na oleju.
Ugotowane i uduszone mięso mielę razem z warzywami i cebulą, dodaję pozostałe przyprawy, oliwki -dokładnie wyrabiam, dolewam 1 szklankę wywaru, jeżeli jest za suchy dolewam jeszcze trochę, ale nie więcej niż pół szklanki

Masę przekładam do dwóch foremek
Piekę godzinę w 180stopniach i studzę.
Przygotowuję galaretkę w/g przepisu, wylewam na górę i odstawiam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Smacznego :)




9 komentarzy:

  1. Nie przepadam za indykiem, co nie zmienia faktu że pasztet prezentuje się wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie Ci się upiekła ten pasztet. Nie ma to jak domowy. Można robić przez cały rok, ale na święta smakuje wyjątkowo. Serdecznie Cię pozdrawiam Reniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ogólnie jakoś nie mam w zwyczaju jeść pasztetu, ale Twój wygląda po prostu bardzo zachęcająco <3

    Serdecznie zapraszam w wolnej chwili na swojego bloga kulinarnego, ostatnimi czasy powstał domowy Kopiec Kreta - niebio w gębie! <3

    https://bitasmietanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały pasztecik. Musze zrobić na dniach.

    OdpowiedzUsuń
  5. ta galaretka mnie ujęła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. dla mnie za dużo warzywek widać w środku, lubię jak jest samo mięso :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie jadłyśmy takiego pasztetu z galaretką :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kochana ale fajny pasztecik :-) podoba mi się :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Parę dni temu robiłam pasztet z indyka, ale z innego przepisu. Twój wygląda super :) Mój też niczego sobie ;)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)